Demokraattiehdokkaiden ensimmäinen keskinäinen mittelö Trumpin haastajaksi käytiin keskilännen maissivyöhykkeen ytimessä, kolmemiljoonaisessa Iowan maatalousosavaltiossa. Kärjessä on yllätysnimi Pete Buttigieg. Kuka ihmeen Buttigieg?
Poliittinen puuha-pete
Pete Buttigieg vaikuttaa kaikin puolin kelvolliselta presidenttiehdokkaaksi: 38-vuotias, sotaveteraani, maltillis-konservatiivinen demokraatti ja suursuosittu pikkukaupungin pormestari.
Ensin haukotuttavat taustatiedot: Maltalaistaustaisen akateemikkoisän ja indianalaissuvusta tulleen äidin ainoa lapsi Pete syntyi tammikuussa South Bendin (St. Joseph-joen eteläkaarteen) pikkukaupungissa 1982.
Pete oli lahjakas historian, kirjallisuuden ja politiikan opiskelija, joka loisti lukiossa ja singahti yliopistoon. Hän teki hengästyttävästi alle kolmekymppisenä loppututkinnot sekä Harvardista että Oxfordista, avusteli siinä ohessa demokraatteja kampanjoissa ja tutustui yritys- ja järjestöelämään konsulttina.
Kiinnostus politiikkaan, käytännöllinen ja kuunteleva olemus sekä silkka tarmo veivät Peten kotikaupunkinsa South Bendin pormestariksi 29-vuotiaana vuonna 2011, 74 prosentin ääniosuudella.
Nuorempana South Bendin pormestariksi oli valittu vain muuan Schuyler Colfax, yli sata vuotta aiemmin, 28 vuoden iässä.
Huhhuh.
Älä kysy, älä kerro
Homoseksuaalien palvelus Yhdysvaltain asevoimissa puhutti tasa-arvopiirejä ainakin 1975 päättyneestä Vietnamin sodasta lähtien, sillä seksuaalivähemmistöjen asepalvelus oli nimenomaan kielletty lailla toisesta maailmansodasta lähtien.
Tasavertaisen kohtelun vaatimukset johtivat kummalliseen kompromissiin, joka tuli voimaan presidentti Bill Clintonin aikana 1993. "Älä kysy, älä kerro" -politiikka salli homoseksuaalien asepalveluksen siten, että sotilaan ei pitänyt kertoa suuntautumisestaan, eikä esimies toisaalta saanut kysyä sitä.
Politiikka oli voimassa George Bush nuoremman 2000-luvun presidenttikausien ajan, jolloin Yhdysvallat ryhtyi sotimaan sekä Afganistanissa että Irakissa.
Barack Obama lopulta kumosi politiikan 2011, sillä saappaita maassa, eli sotilaita kentällä, tarvittiin yhä enemmän.
Pormestari Buttigieg otti vapaata ja lähti Afganistaniin
Jo vuonna 2009 Buttigieg listautui Yhdysvaltain laivaston erityiseen reserviläisohjelmaan tiedusteluosastolle nuoremmaksi upseeriksi. Ohjelmassa värvätään henkilöstöä erityistehtäviin ilman sotilaallista peruskoulutusta, sellaisena kun se Suomessa tunnetaan.
Vuonna 2014 Buttigieg otti vapaata pormestariudesta ja siirtyi kenttäoloihin Afganistaniin tehtävänään tutkia terroristien talousverkostoja. Osana työtä olivat myös henkilöstökuljetukset Bagramin tukikohdan ja Kabulin välillä. Buttigieg itse kuvasi toimineensa sotilaallisena Uber-kuskina.
Sitten hän palasi pormestarityöhön ja valittiin seuraavana vuonna jatkokaudelle, nyt jo 80 prosentin ääniosuudella.
Homoja nähty aiemminkin
Yhdysvalloissa ensimmäinen avoimesti homoseksuaali presidenttiehdokkuutta tavoitellut poliitikko oli republikaani Fred Karger niinkin äsken kuin 2012. Kampanja lässähti alle vuodessa, kun puolue oli väärä ja ajoitus ennenaikainen.
Tasa-arvoinen avioliitto oli vasta tulossa osavaltiotasolla, ja vasta vuonna 2015 Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi osavaltiokohtaiset rajoitukset, jolloin tasa-arvoisesta avioliitosta tuli laillinen käytänössä koko maassa.
Buttigieg tuli kaapista kotikaupunkinsa lehden haastattelussa toisella pormestarikaudellaan 2015. Kome vuotta myöhemmin hän meni naimisiin deittiappissa tapaamansa kouluopettaja Chasten Gletzmanin kanssa.
Buttigieg ei olisi ensimmäinen homo presidentti?
Buttigieg sanoi viime vuonna uutissivusto Axios'in haastattelussa, että tilastollisesti hän todennäköisesti ei olisi ensimmäinen homoseksuaali presidentti Yhdysvalloissa.
Ajatus perustuu siihen, että maassa on ollut 44 presidenttiä. Ja kun tutkijoiden arvioiden mukaan noin 4,5 prosenttia väestöstä kuuluu seksuaalivähemmistöön, sellaiseen on todennäköisesti kuulunut myös joku noista 44:stä.
– Emme vain tiedä, kuka, hän totesi tuolloin.
Huhuja on ollut.
Esimerkiksi presidentti Abraham Lincolnilla arveltiin olevan suhde sekä lapsuudenystävääns, että myöhemmin henkivartijakaartin päällikköön. Presidentti James Buchanan, 1856, ei mennyt koskaan naimisiin mutta eli pitkään yhdessä Alabaman miespuolisen senaattorin kanssa.
Entä vastaus kysymykseen?
Mutta että Yhdysvaltain presidentti nykyaikana, kansainvälisissä tapaamisissa, toisia näkemyksiä edustavien johtajien kanssa?
Sitäkin kysyttiin Buttigiegiltä viime vuonna.
– Heidän olisi vain totuttava siihen, hän sanoi Politico-julkaisulle.
Toisin näyttäisi olevan kotimaassa. Politicon viime syksyn kyselyssä 58 prosenttia republikaaneista, 32 prosenttia riippumattomista ja 22 prosenttia demokraateista ei ollut valmis homoseksuaali- tai lesbopresidenttiin.
Nainenkin menisi Politicon mukaan helpommin läpi. Myös afroamerikkalainen väestö on osin perin arvokonservatiiveja, vaikkakin demokraattien perinneäänestäjiä.
Yhdysvaltojen vaalivuosi on vasta alussa. Seuraavissa osavaltioissa demokraattisuosikkien Joe Bidenin ja Bernie Sandersin uskotaan vasta pääsevän vauhtiin, ja kisaan on vielä tulematta lähes rajattomat rahavarat omaava Michael Bloomberg.
Buttigiegillä näyttää olevan useita vuoria kiivettävänään.