Aivelo: Koronan loppusuora häämöttää tänä syksynä – virusta ei ole kuitenkaan varaa päästää "vapaasti temmeltämään"

5:29img
Maiden koronastrategiat poikkeavat toisistaan, eikä viisasten kiveä ole vieläkään löydetty – esimerkkeinä Britannia ja Islanti.
Julkaistu 30.08.2021 06:07
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Virusasiantuntija Tuomas Aivelo toivoo, että koronakurimus päättyy Suomessa jo tämän syksyn aikana. Siihen viittaavat hänen mukaansa tartuntojen määrän lasku ja rokotusten hyvä etenemistahti.

Korona teki kesällä jälleen tepposet kaikille niille, jotka uskoivat pahimman olleen jo takanapäin.

Deltamuunnos saapui Suomeen ryminällä, ja tartuntojen määrä alkoi nousta pelottavaa tahtia.

Osa asiantuntijoista rauhoitteli tilannetta sillä, että vaikka tartuntojen määrä lisääntyy, sairaalahoidon tarve ja koronaan kuolleiden määrä eivät rokotusten ansiosta kasva. Jossain vaiheessa  myös sairaalapaikat alkoivat kuitenkin täyttyä.

Lue lisää: Sairaalapotilaiden määrissä jyrkkä kasvu, valtaosa rokottamattomia ja aiempaa nuorempia: "Koronapotilaat jopa parikymppisiä"

Kun lisäksi koronajäljitys takkuili, testauksesta ja karanteenista tuli vaihtelevia ohjeita, rajoituksista annettiin ristiriitaisia tietoja ja päätelmät siitä, mikä on lopulta riittävä rokotusten määrä, elivät omaa elämäänsä, moni koki tippuneensa kelkasta täysin.

Tuomas Aivelo.

Suunta on parempaan päin

Virus- ja loistutkija, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo myöntää olleensa itsekin hämmentynyt koronan keskellä kesällä.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat alkoivat puhua kesäkuun lopulla siitä, että kun rokotuskattavuus on riittävän korkea, esimerkiksi 80 prosenttia, rajoituksista voidaan luopua, ja se on siinä. Sille, mihin tieto perustui, ei kerrottu taustaa. 

Lue myös: Voiko Suomeen tulla vielä koronan viides aalto ja ovatko uudet variantit aina vain pahempia? Asiantuntija vastaa

– Viime aikoina (perhe- ja peruspalveluministeri) Krista Kiuru on taas tuonut voimallisesti esille sitä, että rajoituksia ei voida poistaa kertarysäyksellä missään vaiheessa. Ja tästä THL, Kiuru ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin asiantuntijat ovat sittemmin vääntäneet.

Aivelon mukaan tilanne on nyt se, että tauti on hellittämässä otettaan niin lyhyellä kuin keskipitkälläkin aikavälillä .

– Tapausmäärät ovat laskussa, mikä tarkoittaa sitä, että epidemia on hallussa. Lisäksi rokotteita jaetaan yhä enemmän, viruksella on vähemmän tilaa levitä ja tautitaakka pienenee, ei yhä harvempi joutuu koronan takia sairaalaan ja sairastuu vakavasti. 

Lue myös: Tanska avaa yhteiskunnan kokonaan kahden viikon kuluttua – kaikki rajoitukset puretaan

THL:n mallinnus toi selvyyttä asiaan

THL:n tuore mallinnus selventää Aivelon mukaan tilannetta huomattavasti. Mallinnuksen mukaan kontaktien lisääntyminen ei ole enää entisenkaltainen riski rokotusten laajentuessa ja rajoituksista voidaan asteittain luopua.

– Mallinnus selvitti, ettei edes 80 prosentin rokotuskattavuus riitä siihen, että rajoituksista päästäisiin eroon kertarysäyksellä, vaan se pitää tehdä varovasti ja asteittain. 

Lue lisää: THL:n koronamallinnukset: Rajoituksia ei kannata poistaa kertarysäyksellä

– Tilanteessa ei ole sikäli mitään uutta ja jännittävää. Mutta toivottavasti tämä syksy olisi loppusuora.

Tässä tilanteessa kaikkein tärkeintä on se, että rokotuskattavuus saadaan kasvamaan mahdollisimman korkealle kaikissa ikäryhmissä, jotka rokotteen voivat ottaa, Aivelo toteaa. 

– Se on ainoa ratkaisu, miten tästä päästään mahdollisimman kuivin jaloin selville vesille.

Lue myös: Aivelo: Tämä tartuntaluku syöksisi Suomen kevään tilanteeseen – ilmassa leijuu yksi iso kysymysmerkki

Ihmisiä sairastuu rokotuksista huolimatta jatkossakin

Mitä sitten tulisi ajatella siitä, että vaikka esimerkiksi Israelissa lähes kaikki aikuiset on rokotettu, koronatilanne on siellä yksi maailman pahimmista?

– Vaikka rokotuksen tehokkuus on suuri, tartuntoja pääsee ohi ja sairaalahoitoakin vaativia tapauksia tulee. Eli vaikka rokotuskattavuus on korkea, ei ole varaa päästää virusta vapaasti temmeltämään, Aivelo selvittää.

– Toisaalta monet ovat kyseenalaistaneet Israelin rokotuskattavuuden. Lähteen mukaan se vaihtelee 60 ja 80 prosentin välillä, ja sillä on aika suuri merkitys. Esimerkiksi THL:n mallinnuksen perusteella silläkin on merkitystä, nouseeko rokotuskattavuus 80 vai 90 prosenttiin.

Lue myös: Espanjassa menossa jo koronan viides aalto – alkuviikolla tilastoitiin huippulukemia kuolleiden määrässä

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus