Suomikin on riippuvainen Kiinasta – siksi sen tapahtumia kannattaisi nyt seurata tiiviisti: "Riippuvuudet ovat syvällä tuotantoketjuissa"

15:15img
Miten Kiina on muuttunnut ja miten se muuttaa maailmaa? Katso tutkimusprofessori Mikael Mattlinin haastattelu kokonaisuudessaan.
Julkaistu 19.10.2022 13:20
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Kiina on noussut niin merkittäväksi valtioksi taloudellisesti sekä poliittisesti, että käynnissä olevan puoluekokouksen vaikutuksista ollaan kiinnostuneita myös Suomessa.

Kiinan talous on muuttanut radikaalisti suuntaa presidentti Xi Jinpingin valtakauden aikana.

Kiinan kasvaneesta maailmanpoliittisesta merkityksestä kertoo paljon se, että sen ajatellaan olevan Yhdysvaltojen suurin haaste.

Kiina on Suomellekin tärkeä kauppakumppani.

Lue myös: Puolueen ote taloudesta on kasvanut Kiinassa – tätä se tarkoittaa suomalaisyrityksille: "Voi olla hyvinkin äkkipikaista ja arvaamatonta"

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Mikael Mattlinin mukaan Kiinaan on Suomessakin alettu suhtautua eri lailla kuluneen vuoden aikana.

– Se on näyttäytynyt aivan uudessa valossa tänä vuonna. Erityisesti Ukrainan sodan myötä ollaan herätty näihin riippuvuuksiin, Mattlin sanoo.

Lue lisäksi: Asiantuntija Kiinan presidentti Xin puheesta: Kiinnostavaa, mitä jätettiin sanomatta – "Tyypillistä jargonia"

Mattlinin mukaan suomalaiset ovat hyvin riippuvaisia Kiinasta esimerkiksi kannettavista tietokoneista, matkapuhelimista, antibiooteista ja harvinaisista maametalleista puhuttaessa.

– Käytännössä meillä on hyvin syvällä tuotantoketjuissa riippuvuuksia.

Kiinan presidentti Xi Jinping puhui kommunistisen puolueen kokouksen avajaisseremoniassa 16. lokakuuta 2022.

Kiinan presidentti Xi Jinping puhui kommunistisen puolueen kokouksen avajaisseremoniassa 16. lokakuuta 2022.

Kiinan kommunistisella puolueella on käynnissä puoluekokous, jossa muun muassa vahvistetaan henkilövalinnat. Presidentti Xin odotetaan sinetöivän itselleen kolmannen kauden. Kiinan tulevaisuudella on merkitystä myös muulle maailmalle ja Suomelle.

– [Kiinan] sisäinen ja poliittinen kehitys, talouden kehitys, miten talous saadaan taas käyntiin vai saadaanko? Mattlin luettelee.

– Pidemmällä aikavälillä, mitä tapahtuu Taiwanille? Nämä ovat kaikki kysymyksiä, joilla on merkitystä maailmantalouteen ja -politiikkaan.

Miten Kiina on muuttunut ja miten se muuttaa maailmaa? Katso tutkimusprofessori Mikael Mattlinin haastattelu kokonaisuudessaan videolta artikkelin alusta.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina