Voisiko tämä pieni eliö auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan? Jättipyrstökäs rakentaa joka päivä jättimäisen limapussin, johon se kahmii hiiltä

Alle pikkurillin pään kokoinen jättipyrstökäs elää valtamerten yläosissa. Se rakentaa joka päivä itselleen limasta asumuksen, jonka läpi se siivilöi vettä ja vangitsee veden mukana tulevat ravinteet ja kappaleet sisäänsä. Kun lima-asumuksesta tulee liian raskas, hylkää pyrstökäs rakennelmansa ja antaa sen vajota meren pohjaan.

Pyrstökäs on hämmästyttänyt tutkijoita pitkään, mutta nyt sen tekemiä limarakennelmia on pystytty kunnolla tarkastelemaan viimeisimmän teknologian avulla. Tutkijat ovat selvittäneet, että pyrstökäs kykenee siivilöimään parhaimmillaan jopa 80 litraa vettä tunnissa.

Miten tämä kaikki liittyy ilmastonmuutokseen?

Merten pinnalla kelluu pieniä hiilihiukkasia. Hiukkaset vajoavat hyvin hitaasti, eivätkä usein pääse vajoamaan pohjaan asti.

Pyrstökkään rakentama limamuodostelma vangitsee sisäänsä näitä hiukkasia. Kun pyrstökäs hylkää rakennelmansa, vajoaa se nopeasti meren pohjaan hiilihiukkaset mukanaan, sen sijaan, että hiili kulkeutuisi hiilidioksidina takaisin ilmakehään.

Meressä on erillisiä kerroksia, ja kun jotain kulkeutuu pohjalle saakka, se ei pääse sekoittumaan meren yläosiin pitkiin aikoihin. Sea Life -akvaarion intendentti Markus Dernjatin kertoo, että pyrstökäs on todella mielenkiintoinen eliö, jolla on tärkeä osa hiilen kuljetusketjussa.

– Pyrstökkään muodostama limapussi kuljettaa hiilen nopeasti kilometrien syvyyksiin ilman että hiili ehtii hajota, ja pyrstökäs on tärkeä linkki tässä tapahtumaketjussa.

Voisiko pyrstökästä hyödyntää ilmastotalkoissa?

Pyrstökkäät ovat olleet olemassa pitkään, ja ne ovat toimineet samalla tavalla aina. Vasta nyt pyrstökkäiden toimintaa ymmärretään paremmin.

Dernjatin sanoo, että vaikka pyrstökkäät kuljettavat hiiltä merten syvyyksiin jatkuvasti, on vaikea nähdä, että se olisi vastaus ilmastonmuutokseen.

– Tämä on vain yksi prosessi, emmekä tunne kaikkia prosesseja tarpeeksi hyvin. En usko, että pyrstökkäiden määrällä olisi kovinkaan suurta vaikutusta ilmastonmuutokseen, Dernjatin sanoo.

On kuitenkin selvää, että pyrstökkäät ovat tärkeässä roolissa poistamassa hiiltä ilmakehästä. Ehkä pitäisi kysyä, että mitä tapahtuisi, jos pyrstökkäitä ei olisi kuljettamassa hiiltä merten syvyyksiin. Merissä oleva hiili on niin pienikokoisina kappaleina, että esimerkiksi ihmisen olisi lähes mahdoton pyrstökkään lailla sitä sieltä poistaa.

– Emme tiedä pyrstökkäistä vielä tarpeeksi. On selvää, että niistä pitäisi tehdä lisätutkimusta, ja ainakin me täällä Sea Lifessa olemme todella innoissamme pyrstökkäistä tällä hetkellä, Dernjatin kertoo.

Katso videolta miltä pyrstökäs ja sen rakentama limarakennelma näyttää!

Lue myös:

    Uusimmat