"Voisikohan tämä olla ihmiskauppaa", kysyi rikoskomisario ja seuraavana päivänä Veijo Baltzar otettiin kiinni – tämä kaikki törkeästä rikosvyyhdistä nyt tiedetään

Kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzaria epäillään 15 vuoden aikana tapahtuneista ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista. MTV Uutiset kokosi yhteen juttuun niin uhrien haastattelut kuin Baltzarin työtapojen puolustajatkin.

– Voisikohan tämä olla ihmiskauppaa, kysyi rikoskomisario Saara Asmundela 18. marraskuuta 2019.

Asmundela oli juuri kuunnellut tutkijan kertomaa asianomistajakuulustelua yhteisöstä, jossa asui yksi mies ja useita nuoria naisia. Siltä istumalta Asmundela ja tutkija soittivat ihmiskaupparikoksia tuntevalle syyttäjälle ja kävivät läpi tapausta.

Seuraavana päivänä kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzar otettiin kiinni. Alkoi rikostutkinta, jota Asmundela kuvailee blogissaan yhdeksi uransa mielenkiintoisimmista.

Baltzaria epäillään muun muassa törkeästä ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Uhreiksi on joutunut seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Helsingissä, Espoossa, Raaseporissa, Suonenjoella ja Kuopiossa vuosina 2004–2019.

Poliitikot yllättyivät, uhrit eivät

19. marraskuuta 2019 tehty kiinniotto ja sitä seuraava vangitseminen yllätti monet. Baltzar tunnettiin hyvin muun muassa politiikassa. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Baltzaria tukivat muun muassa entiset pääministerit Paavo Lipponen ja Antti Rinne sekä entinen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

Kaikille Baltzarin toiminta ei tullut yllätyksenä. Ensin hänen toimintaansa seuranneet nuoret naiset tulivat esiin vain nimettöminä. ”Johanna”-niminen nainen kuvaili, kuinka tärkeää pukeutuminen oli Baltzarille.

Toinen nainen kuvasi Baltzarin toimia epäammattimaisiksi.

– Mieleen on jäänyt lähinnä Baltzarin epäammattimaisuus, näyttelijään vaikuttaminen nöyryyttämisen ja häpäisyn kautta ja uskomattoman seksistinen asenne. Ja tietysti jatkuva kilpailuasetelman luominen näyttelijöiden välille.

Lopulta omalla nimellään ja kasvoillaan julki tuli muusikko Mercedes Bentso, eli Linda-Maria Roine. Hän joutui Baltzarin uhriksi vain 17-vuotiaana.

– Hän houkutteli minut peiton alle kanssaan ja rupesi kyselemään tungettelevia ja seksuaalisia kysymyksiä, Roine kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

"Tuntui aika erikoiselta"

Baltzarin työtavat eivät herättäneet kysymyksiä kaikissa hänen työtovereissaan. Ohjaajan kanssa vuosina 2008–2009 työskennellyt Timopekka Sillantaus sanoi MTV:lle, että Baltzar kohteli näyttelijöitä hyvin.

Sillantaus tulkitsi, että Baltzarin harjoittama parikymppisten naisten sukupuolen korostus oli hänen tapansa arvostaa näyttelijöitä.

– Se tietysti tuntui aika erikoiselta, kun kysymyksessä oli 67-vuotias ja parikymppinen, Sillantaus sanoi.

Hyväuskoisuuden käyttöä

Baltzar houkutteli nuoria naisia asumaan kotiinsa kulttimaisiin olotuhteisiin. MTV Uutisten selvityksen mukaan kyseinen talo oli 343 neliön luksustalo Tammisaaressa. Se oli hetken aikaa myynnissä yli miljoonan euron hintaan.

Veijo Baltzarin tapaus nostatti Suomessa ihmiskaupasta keskustelun, joka on jatkunut tähän päivään asti. Keskusrikospoliisin tutkintaosaston päällikön mukaan Baltzarin tapaus on poikkeuksellinen, mutta ei ainutlaatuinen.

Maahanmuuttoviraston mukaan hyväksikäytettyjen määrä on rajussa kasvussa. Yleisimmin Suomessa hyväksikäytettyjen henkilöiden arvioitiin joutuneen pakkotyöhön.

Pakkotyön lisäksi pakkoavioliitot ja prostituutio ovat yleisiä ihmiskaupan muotoja. Sosiaalityöntekijä Mari Lehtovaara kuvailee, millaista hyväksikäyttöä ihmiskauppa on.

– Siinä käytetään hyväksi ihmisen luottavaisuutta ja hyväuskoisuutta. Se on julmaa.


Lue myös:

    Uusimmat