Suomessa kirjattiin viime vuonna jopa 80 tapausta ihmiskaupasta. Veijo Baltzarin rikosepäily on törkeä, jollaisia tuli viime vuonna ilmi kolme kappaletta. Manipuloijan tapa ottaa uhri valtaansa ei ole Suomessa ainutlaatuista, sanoo krp:n asiantuntija.
Ihmiskauppatapauksia kommentoi Rikospaikka-ohjelmalle krp:n tutkintaosaston päällikkö Sanna Palo. Baltzarin tapaukseen hän ei halua ottaa kantaa yksittäistapauksena, mutta ilmiö ja sen psykologinen ulottuvuus ovat Palolle hyvin tuttuja.
Lue myös: "Johanna" kertoo Baltzarin rankaisseen antamalla ja ottamalla: "Hän odotti pientä sylitanssia – kun en suostunut, hän pienensi rooliani ja jouduin takariviin"
Taustalla on usein ihminen, joka tietää miten saada toinen ihminen hallintaansa.
– Nämä henkilöt, jotka manipuloivat ihmisiä ihmiskaupan uhriksi, he ovat taitavia hyväksikäyttäjiä. He voivat väkivallalla ja henkisellä väkivallalla manipuloida ja ottaa ihmisen valtaansa. Uhri voi tuntea niin suurta pelkoa, häpeää ja itsesyytöksiä, että hän ei halua tulla kertomaan asiasta poliisille, Palo kertoo.
Irti ennen kuin ote kiristyy
Asiat eivät tapahtu heti. Kyseessä on pitkä prosessi, jonka aikana ihminen otetaan toisen ihmisen valtaan.
– Toiselta riisutaan pikkuhiljaa itsenäinen päätöksentekokyky. Ruuvi kiristyy pikkuhiljaa, miten hän menettää vapautensa. Häntä manipuloidaan niin, ettei hän enää pystykään irtautumaan itsenäisesti hyväksikäyttäjän vallasta.
Lue myös: Baltzar tuomittiin vuonna 1999 yritettyään houkutella naisia hotellihuoneeseen näyttelijäkoulutuksen verukkeella – ”Oli kertonut pitävänsä nuorista tytöistä”
Tärkeää onkin irrottautua tilanteesta nopeasti, ennen kuin ote kiristyy liikaa.
– Se valta, jonka tekijä ottaa uhreistaan, tulee voimistumaan. Henkilö ei enää pääsekään irtautumaan tästä, vaikka ymmärtäisikin, mistä tässä on kysymys, varoittaa Palo.
– Voidaan lähteä liikkeelle jostain hyvinkin järkeenkäyvästä asiasta. Se toiminta muuttaa pikkuhiljaa muotoaan, ja se manipulaatio pääsee kasvamaan.
Kymmeniä tapauksia ilmi vuosittain
Kun ote on saatu, niin uhkana on uhreilleen hyvin haitallisen kultin muodostuminen.
Vaikka Baltzarin tapaus on poikkeuksellinen, niin ainutlaatuinen se ei ole. Viime vuonna Suomessa kirjattiin 80 rikosepäilyä ihmiskaupasta. Kolme niistä oli törkeitä.
Lue myös: Baltzarin ihmiskauppakokonaisuudessa ei ole tullut ilmi seksuaalirikoksia – poliisi aloitti tutkinnan vasta noin viikko sitten
– Tavallinenkaan ihmiskauppa ei ole mikään pieni rikos. Rangaistusasteikko alkaa neljästä kuukaudesta vankeutta, ja se on vain vankeusrangaistuksella sovitettava rikos. Puhutaan hyvin vakavista teoista.
– Jos nuori ihminen joutuu hyvin välinpitämättömän aikuisen hyväksikäyttämäksi, niin kyllä sillä on vaikutus uhrin loppuelämään.