Suomi ei ilman lisäsopeutustoimia saavuta valtioneuvoston vahvistamaa puolen prosentin rakenteellisen alijäämän tavoitetta tällä vaalikaudella, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että VTV:n raportti on linjassa valtiovarainministeriön ja EU-komission arvioiden kanssa.
VTV:n sanoma lisäsopeutustarpeesta on Orpon viime viikon ulostulon suuntainen. Orpo sanoi viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa, että julkiseen talouteen saatetaan ensi keväänä tarvita vielä 1-2 miljardin lisäleikkaukset, elleivät talous ja työllisyys kohene selvästi.
– En vielä sano, että pitää leikata. Mutta jos talouskasvu ei nouse ja työllisyysaste nouse hallitusohjelman uralle, silloin edessä ovat lisäsopeutustoimet, Orpo sanoo STT:lle.
Tällä hetkellä eri ennusteet lupaavat ensi vuodelle noin prosentin talouskasvua. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) arveli viikonloppuna, että leikkausten välttäminen edellyttäisi Suomelta noin 1,5-2 prosentin talouskasvuvauhtia ensi vuonna. Orpo sanoo, että Rehnin arvio on "aika kohdallaan".
Hallitusohjelmassa tavoitellaan 72 prosentin työllisyysastetta vaalikauden lopussa. Orpo sanoo, että nykyisellä kehityksellä työllisyysaste jää alle 70 prosentin vuonna 2019. Se on noin 60000 työpaikkaa tavoitetta vähemmän.
Hallituksessa eri kantoja
Hallituksen sisältä on kuulunut viime päivinä varsin erilaisia arvioita lisäleikkausten tarpeesta. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) arvion mukaan ei ole syytä epäillä, että hallituksen suunnitelma talouden tasapainottamiseksi ei toteutuisi ja keväällä tehtäisiin lisäleikkauksia.
Orpo sanoo, että hän kertoi tulevasta ulostulostaan Sipilälle etukäteen.
– Luulen, että pääministeri haluaa kertoa positiivisista merkeistä ja vahvistaa sitä kuvaa. Sekin on oikein. Luulisin, että pääministerillä on sama tilannekuva, Orpo arvioi.
Kolmas hallituspuolue perussuomalaiset on toistuvasti korostanut, että leikkausten tie on kuljettu loppuun.
– Perussuomalaisille voisin sanoa, että kukaan ei halua leikata, mutta talouden kääntymisen pitäisi näkyä luvuissa, Orpo sanoo.