Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus tekee puoliväliriihessä "voimakkaita toimia", jotta hallitus pääsisi karkaamassa olevaan tavoitteeseensa 72 prosentin työllisyysasteesta.
Lintilä sanoo esimerkiksi tapaavansa työmarkkinajärjestöjen edustajia lähiaikoina, jotta paikallista sopimista työpaikoilla voitaisiin edistää.
– Rakenteellisia muutoksia tullaan jatkamaan. Rahalliset panostukset laitetaan innovaatioketjuun, Lintilä sanoi.
Hallituskumppani kokoomus on julkisesti kritisoinut Lintilää liian optimistisista talousennusteista. Lintilä on toistuvasti sanonut uskovansa kovempaan talouskasvuun kuin valtiovarainministeriön tälle vuodelle ennakoima 0,9 prosenttia.
– Niillä fiiliksillä, mitä olen saanut heikoista virtauksista, mielikuvani on, että kasvu tulee olemaan korkeampi kuin ennustetut faktiset luvut, Lintilä toisti kantaansa tiistaina politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.
Lintilä kuitenkin vakuutti, että valtiovarainministeriön talousennusteeseen suhtautumisessa ja leikkaustarpeessa ei ole erimielisyyttä hallituspuolueiden välillä. Hänen mukaansa hallitusohjelmassa sovituista neljän miljardin leikkauksista on tehty 3,96 miljardia euroa.
Hallitus kiistelee keinoista
Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen sanoo, että suhtautuminen rakenteellisiin uudistuksiin on muuttunut muissa hallituspuolueissa 2-3 viikon aikana.
– Syksyllä oli havaittavissa ajatusmallia, että käänne (taloudessa) on jo tapahtunut ja siksi lisätoimenpiteitä ei tarvita, Häkkänen sanoo.
Silloin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi valtionvarainministeriön kansantalousosaston arvioon tukeutuen, että keväällä voivat olla edessä 1-2 miljardin euron lisäleikkaukset. Häkkäsen mukaan leikkausten vaihtoehtoina ovat työllisyyttä ja kasvua lisäävät toimenpiteet. Kokoomuksen tulkinnassa lisäleikkaustarvetta ei siis määritä alkuvuoden talouskasvu.
– Nyt olen iloinen, että elinkeinoministeriltä ja muualtakin tulee viestiä, että tarvitaan merkittävästi lisää toimenpiteitä, jotta säästöt voidaan perua, Häkkänen sanoo.
Hallituspuolueiden keinovalikoimissa on suurempia eroja. Kokoomus kannattaa lähtökohtaisesti kaikkia työllisyystoimia. Esimerkiksi kotihoidontukea kokoomus voisi muokata, jotta nuorten naisten työllisyys kohenisi.
Lintilä taas sanoo nykyisen kotihoidontuen tarjoavan perheille sopivan valinnanvapauden. Perussuomalaiset on tyrmännyt leikkaukset kotihoidontuen kestoon ja tasoon. Yhteinen sävy hallituksen sisällä voisi löytyä paikallisen sopimisen edistämiseen.
– Olen erittäin tyytyväinen, että elinkeinoministeri ja työministeri (Jari Lindström (ps.)) ovat väläyttäneet paikallisen sopimisen viemistä eteenpäin, Häkkänen sanoo.