Hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa määritellyt sosiaali- ja terveydenhuollon säästötavoitteet eivät vaikuta realistisilta, selviää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksesta.
Rakennepoliittisessa ohjelmassa sosiaali- ja terveydenhuollon kelpoisuusvaatimusten väljentämisen säästötavoite on 123 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä.
– Säästötavoitteen saavuttaminen edellyttäisi suuria ja nopeita muutoksia työnjaossa erityisesti terveydenhuollossa, jossa palkkaerot ammattiryhmien välillä ovat suuret, tarkastuksessa linjataan.
Käytännössä kelpoisuusvaatimusten väljentäminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sairaanhoitajat voivat hoitaa osan lääkäreiden tehtävistä.
Ongelmana on, että kunnat ovat työnjaon kehittämisessä vasta alkuvaiheessa ja erot kuntien välillä ovat suuria.
VTV:n johtavan tuloksellisuustarkastajan Sari Hanhisen mukaan monet työnantajat eivät myöskään tiedä, mitä tehtäviä milläkin koulutuksella voi hoitaa.
– Toivomme, että sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaisi asiassa ohjausotettaan ja tiedottamistaan. Laissa on aika vähän määritelty sitä, että tietyt tehtävät pitää hoitaa tiettyjen ammattikuntien toimesta, hän sanoo.
Työnjakoa on kuitenkin uudistettu laajasti esimerkiksi hammaslääkäreissä.
– Lasten tarkastukset tekee nykyään usein suuhygienisti, ei lääkäri, Hanhinen valottaa.
VTV:n tarkastuksessa kävi myös ilmi, että työnjaon muutokset eivät ole suuressa mittakaavassa vaikuttaneet potilasturvallisuuteen.
– Valviran tietojen perusteella on toki yksittäisiä tapauksia ja lääkehoidossa yksittäisiä asioita pitää täsmentää, Hanhinen sanoo.