Vuoden 2023 yllättävät pysäköintitilastot julki – "Nämä virheet roikkuvat tilastojen kärjessä vuodesta toiseen"

Parkkipaikka on taloyhtiöiden suurin riidan aihe 8:10
KATSO MYÖS: Millaisia riitoja taloyhtiöiden parkkipaikoista syntyy?

Pysäköintialan suuri toimija Parkkipate on julkaissut tilastonsa kuluneesta vuodesta. Vuoden synkin päivä pysäköinnissä oli 17. marraskuuta, jolloin annettiin eniten valvontamaksuja.

Tiedot kertovat, että automerkkien välillä ilmenee selkeitä eroja pysäköintivirheissä. Erityisesti kolme automerkkiä nousee esille niistä, jotka ovat saaneet eniten valvontamaksuja, kertoo Parkkipate.

  • Volkswagen (12,3 prosenttia) 
  • Toyota (10,8 prosenttia) 
  • Mercedes-Benz (9,5 prosenttia) 

Parkkipaten toimitusjohtaja Christian Metsärannan mukaan eri automerkkien kuljettajien saamista valvontamaksuista ei kuitenkaan kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä auton merkki ei kerro siitä, kuinka hyvin kuljettaja tuntee pysäköintisäännöt.

– Riippumatta siitä, minkä merkkinen auto on alla, kaikille autoilijoille on välttämätöntä noudattaa yhteisiä sääntöjä ja ottaa muut autoilijat huomioon pysäköidessään, Metsäranta sanoo tiedotteessa.

Kaupungit eroavat toisistaan

Pysäköintavoissa on eroja myös kaupungeittain. Parkkipaten tilastojen ykkösenä komeilee Helsinki, missä tehdään eniten pysäköintivirheitä. Toisena tulee Tampere ja kolmantena Vantaa. Kolmen kärki on pysynyt samana viime vuodet.

  • Helsinki (24,6 prosenttia) 
  • Tampere (11,6 prosenttia) 
  • Vantaa (10,8 prosenttia) 

– Vaikka on loogista, että isoissa kaupungeissa tehdään eniten pysäköintivirheitä, virheiden määrä ei kuitenkaan ole suoraan verrannollinen kaupungin asukasmäärään, Metsäranta huomauttaa.

 – Esimerkiksi pysäköintikiekon unohtaminen on yleisintä Tampereella, kun virheiden määrä suhteutetaan kaupungin väkilukuun. Tampereen jälkeen kakkossijaa pitää Vantaa. Kiekon käyttämättä jättäminen on suhteellisesti harvinaisempi virhe Oulussa, Espoossa ja Helsingissä. 

Valvontamaksujen syyt

Parkkipaten tietojen mukaan yleisimpiä pysäköintivirheitä ovat pysäköintikiekon unohtaminen, alueen pysäköintitunnuksen puute ja maksun laiminlyönti. Yhdessä kyseiset rikkeet kattavat yli puolet annetuista valvontamaksuista.

  • Pysäköintikiekon unohtaminen (29,9 prosenttia) 
  • Alueen pysäköintitunnuksen puute (14,9 prosenttia)
  • Pysäköintimaksun laiminlyönti (14,5 prosenttia) 

– Nämä virheet roikkuvat tilastojen kärjessä vuodesta toiseen, vaikka tilanne olisi helppoa muuttaa. Autoilija voisi pysäköidessä esimerkiksi rutiininomaisesti aina opetella laittamaan ajan pysäköintikiekkoon ja asettaa kiekon esille, vaikkei sitä erikseen vaadittaisi. Tämä on helppo, nopea ja yksinkertainen tapa, jolla voitaisiin välttää merkittävä määrä pysäköintivirheitä, Metsäranta vinkkaa. 

Ulkomaalaiset törttöilevät myös

Kotimaiset autoiljat eivät ole ainoita, ketkä mokailevat pysäköinnissä. Parkkipaten tiedot kertovat, että isoimman osan valvontamaksuista ulkomaisista autoilijoista saavat Virosta, Ruotsista ja Latviasta saapuvat.

  • Viro (1,7 prosenttia) 
  • Ruotsi (0,6 prosenttia) 
  • Latvia (0,3 prosenttia) 

Satoja reklamaatioita vuodessa

Parkkipate on antanut eniten valvontamaksuja 17. marraskuuta, joka on tunnetusti valotonta aikaa Suomessa. Yritys kertookin saavansa vuosittain satoja reklamaatioita, joissa vedotaan pimeään ja halutaan valvontamaksun perumista sen vuoksi.

Metsärannalla on asiasta selvä mielipide.

–  Haastavat valaistusolosuhteet eivät kuitenkaan ole hyväksyttävä syy perua valvontamaksu, pysäköintisääntöjä tulee noudattaa niin keskikesällä kuin myös kaamosaikaan.

Parkkipaten palveluksessa työskentelee yli 120 pysäköintialan ihmistä. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2022 päättyneellä tilikaudella yli 10 miljoonaa euroa. 

Lähde: Parkkipate

Lue myös:

    Uusimmat