Sa Myer Oo toimii kokemusasiantuntijana Kuule minua -hankkeessa sekä Pohjanmaan hyvinvointialueen monikulttuurisuusraadissa.
Kun Sa Myer Oo tuotiin 11-vuotiaana Suomeen, ensimmäisenä mielessä pyöri kysymys: täällähän on vain puita – mihinkähän meidät viedään?
Vuoden 2024 pakolaiseksi valittu Sa Myer Oo tuotiin sattumalta Suomeen juuri hänen syntymäpäivänään.
Sa Myer Oo ja hänen perheensä saapuivat maahan Thaimaasta pakolaisleiriltä, josta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR valitsi heidät uudelleensijoitettavaksi Suomeen. Hänen vanhempansa joutuivat pakenemaan leirille Myanmarista, kun sotilaat hyökkäsivät ja polttivat heidän kotikylänsä. Vanhemmat kuuluvat sorrettuun karennivähemmistöön.
Nyt 28-vuotias Sa Myer Oo ei muista paljoakaan lapsuusajastaan leirillä. 11 vuoden ajan elämä leirillä oli kuitenkin täynnä epävarmuutta, turvattomuutta ja pelkoa.
Sa Myer Oo joutui vanhimpana lapsena ottamaan paljon vastuuta kotitöistä ja nuoremmista sisaruksistaan.
– Leirillä kasvaessani en koskaan muista kokeneeni olevan lapsi, hän kertoo Suomen Pakolaisavun tiedotteessa.
"Hangossa koin ensi kertaa olevani turvassa"
Suomeen saavuttuaan Sa Myer Oo perheineen asettautui Hankoon ja lapset menivät kesäkouluun, jossa opeteltiin suomen kieltä ja tutustuttiin suomalaiseen yhteiskuntaan. Kesän jälkeen hän siirtyi valmistavalle luokalle.
– Hangossa koin ensimmäistä kertaa olevani turvassa. Näin myös, kuinka hyvin lapsista huolehdittiin. Pakolaisleirillä aikuisilla ei aina ollut aikaa tai voimavaroja katsoa lasten perään, koska perheiden piti vain selviytyä, hän kertoo tiedotteessa.
Nykyään Sa Myer Oo toimii kokemusasiantuntijana Kuule minua -hankkeessa sekä Pohjanmaan hyvinvointialueen monikulttuurisuusraadissa. Lisäksi hän auttaa Vaasan kansainvälisiä opiskelijoita integroitumisessa ja arjen asioissa.
Tulevaisuudessa hän haluaa päästä työskentelemään haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten, erityisesti lasten ja nuorten parissa.