Vuokraturva: Asumistuen leikkaukset lisäävät taktikointia – helsinkiläisille vuokralaisille tuplaleikkaus

Asumistuen leikkaukset ovat johtaneet varsinkin Helsingissä taktikointiin, Vuokraturvan blogissa kirjoitetaan.

Vuokralaiset taktikoivat ja asuvat vanhat avokätiset asumistuet loppuun erityisesti Helsingissä, missä asumistukia leikataan nyt tuplana, Vuokraturvan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kirjoittaa Vuokraturvan sivuilla julkaistussa blogikirjoituksessa.

Huhtikuussa voimaan tulleiden asumistuen muutosten myötä Helsingissä huomioon otettavien asumismenojen enimmäismäärä väheni.

Helsinki muodosti aiemmin yksin oman kuntaryhmän 1, jossa oli mahdollista saada korkeampaa yleistä asumistukea kun Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa, jotka kuuluivat kuntaryhmään 2. Tehtyjen muutosten myötä nykyään koko pääkaupunkiseutu kuuluu kuntaryhmä 2, Kelan sivuilla avataan.

Lisäksi yleisen asumistuen perusomavastuuosuus kasvoi kaikilla alueilla 42 prosentista 50 prosenttiin.

– Helsinkiläisille tuensaajille tehdään vastaavat leikkaukset kuin muillekin, mutta sen lisäksi samalla poistettiin helsinkiläisiltä oikeus saada muita pääkaupunkiseutulaisia korkeampaa asumistukea. Siksi yleisen asumistuen leikkaukset vaikuttavat kahta eri kautta ja poikkeavan voimakkaasti helsinkiläisiin, Metsola kirjoittaa.

"Vanhat avokätiset tuet asutaan loppuun ennen mahdollista asunnon vaihtamista"

Kesällä uutisoitiin, että muutosten myötä yleinen asumistuki pienentyy kaikilta tukea saavilta. Asumistuki pienenee seuraavan vuositarkastuksen yhteydessä, joka tapahtuu tavallisesti vuoden kuluttua asumistuen myöntämisestä.

Tämä tarkoittaa sitä, että viimeiset joutuvat tekemään asumistuen vuositarkastuksen maaliskuussa 2025.

Tämä antaa monelle noin 400 000 asumistukea saavasta kotitaloudesta mahdollisuuden taktikointiin, jossa vanhat avokätiset tuet asutaan loppuun ennen mahdollista asunnon vaihtamista, Metsola kirjoittaa.

Asumistuen vuositarkastukset sallivatkin tietynlaisen taktikoinnin, kuten Metsola muistuttaa. Hänen mukaansa taktikointia näkyy eniten Helsingissä, mutta myös Vantaalla, Espoossa, Tampereella sekä Turussa tietyissä lähiöissä.

Hänen mukaansa taktikointi ilmenee tilastoissa, joiden mukaan vuokrasopimuksia irtisanottiin loppukevään ja kesän aikana poikkeuksellisen vähän.

– Eräillä asumistuen muutosten kannalta erityisen keskeisillä alueilla jopa puolet aiempia vuosia vähemmän.

– Nimeämättä yksittäisiä kaupunginosia voi todeta, että Itä-Helsinki kokonaisuutena nousi kirkkaasti valtakunnallisesti asumistukitaktikoinnin kärkeen.

Myös opiskelijoille huomattava leikkaus

Metsola myös muistuttaa kirjoituksessaan, että hallitus aikoo siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisän piiriin elokuussa 2025. Tämä saattaa vaikuttaa opiskelijoiden asumislisään useilla sadoilla.

Hän huomauttaa, että yhdistettynä leikkaukset johtavat edullisempien vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen kysynnän kasvuun erityisesti kasvukeskuksissa. Tämän hän ennustaa nostavan vuokrien hintoja.

– Kääntöpuolena on toisaalta se, että vuokriltaan arvokkaammissa asunnoissa, joista tukimuutokset saavat ihmisiä muuttamaan pois, vuokrat monissa tapauksissa laskevat.

Lue myös:

    Uusimmat