Vuosaaren palkkamurhan elokuussa alkanut hovioikeuskäsittely päättyy tänään

Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion elinkautiseen liki 20 vuotta sitten tehdystä murhasta. Aarnio vaatii hovissa murhasyytteen hylkäämistä.

Helsingin Vuosaaren palkkamurhan hovioikeuskäsittely päättyy tänään Jari Aarnion puolustuksen loppulausuntoon. Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion viime vuonna elinkautiseen liki 20 vuotta sitten tehdystä murhasta. Aarnio vaatii hovioikeudessa murhasyytteen hylkäämistä.

Aarnion ei syytetä osallistuneen uhrin, ruotsalais-turkkilaisen ammattirikollisen Volkan Ünsalin surmaamiseen. Murhasta on aiemmin tuomittu elinkautisiin vankeusrangaistuksiin neljä miestä, joista kolme murhasi uhrin asunnossa Vuosaaressa baari-illan jatkoilla lokakuussa 2003 ja neljäs, ruotsalaismies, oli murhan tilaaja.

Käräjäoikeuden mukaan tapahtuma-aikaan Helsingin huumepoliisia johtanut Aarnio syyllistyi murhaan epävarsinaisena laiminlyöntirikoksena. Tiivistetysti se tarkoittaa, että Aarnio ei oikeuden mukaan pyrkinyt estämään murhahanketta, vaikka poliisina tiesi siitä etukäteen ja olisi vastuuasemansa perusteella ollut sen velvollinen estämään. Epävarsinaisesta laiminlyöntirikoksesta ei ole Suomessa aiemmin langetettu murhatuomiota.

Aarnion puolustuksen mukaan Aarniolla ei ollut henkirikoksesta yksityiskohtaista etukäteistietoa, vaan pelkkä "heikko huhu", jonka kaltaisia huumepoliisille kantautui usein ja joiden perusteella toimiminen olisi ollut puolustuksen mukaan jopa vaarallista. Puolustus on kyseenalaistanut myös sen, kuinka paljon poliisin väliintulolla olisi voitu saavuttaa.

Syyttäjä: Aarnio tiesi täsmälleen, milloin ja missä tapahtuu

Syyttäjien mukaan näyttö siitä, että Aarnio tiesi palkkamurhasta etukäteen, on vakuuttava. Aarnion kanssasyytetty, rikollisjärjestö United Brotherhoodin entinen johtaja Keijo Vilhunen on sanonut kertoneensa Aarniolle murhahankkeesta jo kesällä 2003.

Syyttäjät ovat viitanneet myös muun muassa useisiin muihin todistajiin ja Ruotsin poliisin merkintöihin, jotka heidän mukaansa kertovat Aarnion tietoisuudesta.

Syyttäjät pitivät loppulausuntonsa aiemmin tällä viikolla. Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö sanoi, että hovioikeudessa Aarnion etukäteistieto on osoittautunut vieläkin täsmällisemmäksi kuin mitä aiemmin oli arvioitu.

–  Aarnio on tiennyt murhan tai murhan yrityksen tapahtuvan nimenomaisesti juuri silloin, kun se tapahtui kyseisessä asunnossa. Vilhusella on ollut nämä tiedot, Männikkö sanoi.

Männikön mukaan asiassa on myös osoitettu, että murha olisi voitu estää tekijöitä rauhoittelemalla tai varoittamalla heitä siitä, että poliisi on tietoinen murhasuunnitelmasta.

–  Henkirikos olisi ollut hyvin todennäköisesti estettävissä myös muulla poliisitoiminnalla, jonka Aarnio olisi asemassaan ja toimivaltuuksillaan voinut järjestää tarkoituksenmukaiseksi katsomallaan tavalla. Ei syyte laiminlyöntirikoksesta vaadi, että syyttäjän täytyy keksiä ne kaikki keinot.

Aarnion ja Vilhusen syytteiden käsittely hovioikeudessa aloitettiin elokuussa. Tuomio annetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lue myös:

    Uusimmat