Mihin rahasi oikeasti menevät? Testasimme suositut rahankäyttöä seuraavat sovellukset

Osaatko sinä sanoa, kuinka paljon rahaa käytät kuukaudessa ja mihin?

Omaa rahankäyttöä voi olla haastavaa hahmottaa pelkän verkkopankkinäkymän tai mututuntumalla. Älypuhelimelle ja tabletille löytyy kuitenkin useita sovelluksia, jotka on tarkoitettu oman talouden hallintaa helpottamaan.

MTV Digi testasi kolme suosittua sovellusta: Osuuspankin Pivon sekä englanninkieliset Spendeen ja Monefyn. Näin ne toimivat.

Sovellus: Pivo

Omien menojen seuranta on hankalaa ja aikaa vievää. Kuitit katoavat, eikä muistiin voi luottaa. Siksi latasin Pivo-sovelluksen Androidille.

Lähtökohtaisesti minua epäilyttää kantaa pankkitoimintaa taskussani. Sovelluksista on tullut niin peruskauraa, että jengi makselee ja siirtää rahaa puhelimilla, vaikka puhelin voi periaatteessa unohtua bussiin koska vain. Pöytäkone ei voi. Anteeksi kukkahattuisuuteni.

Pivo on sovelluksena kätevä, ja hälventää nopeasti käyttäjän kaikki oletukset omasta säästäväisyydestä tai liioitelluista tuhlailutaipumuksista. Eri kulutuskohteille voi budjetoida tietyn määrän rahaa: esimerkiksi ravintoloille voi antaa budjetiksi 100 euroa kuukaudessa, ja Pivo kuvaa piirakkamallilla, miten paljon rahaa on jo mennyt.

Pivo myös vertaa kuukausia keskenään, kertoo, paljonko tässä kuussa meni rahaa ja laskee joka päivälle päiväkulutuksen. Se myös arvioi, paljonko tililläsi on rahaa ensi viikolla, jos jatkat elämää samaan malliin kuin nyt, ja aistii tulevat maksut, kuten joka kuukausi toistuvat lahjoitukset jollekin järjestölle.

Sovelluksen hyvät puolet

  • Perinpohjainen ja selkeä. Ei turhia ominaisuuksia.
  • Tervehtii käyttäjää esimerkiksi sanomalla ”hei” tai ”aurinkoista huomenta”. Sovellus myös ihmettelee, olenko vielä hereillä, jos käytän sitä yöllä. Hauska!
  • Arkisin tehdyt korttimaksut päivittyvät sovellukseen heti, kun maksun suorittaa.
  • Kertoo, oletko tänään ylittänyt vai alittanut kuukauden keskikulutuksesi.
  • Runsaasti kategorioita erilaisille maksutapahtumille.
  • Antaa mielenrauhan. Ei tarvitse miettiä, paljonko rahaa tässä kuussa on jo mennyt, koska kokonaissumman voi tsekata sovellusta vilkaisemalla.

Sovelluksen huonot puolet

  • Osaa analysoida ja luokitella maksut vain, jos ne tekee kortilla.
  • Käteisnostot jäävät mystisiksi menoiksi kategoriaan ”muut”.
  • Jos siirrät tililtäsi rahaa itsellesi säästöön, tämä lasketaan päiväkulutukseen. Olet siis yhtäkkiä kuluttanut satasen päivässä, koska siirsit itse rahaa itsellesi.
  • Pivo luokittelee maksuja joskus hassusti. Esimerkiksi matkakortin lataaminen menee poikkeuksetta kategoriaan ”verot”. Kategorian voi tosin itse vaihtaa toiseksi ja valita, mikä kyseisessä paikassa tehdyn maksun kategoria jatkossa on.
  • Sovellus nollasi itse itsensä jostain syystä muutaman kuukauden käytön jälkeen. Maksukortti piti liittää episodin jälkeen sovellukseen uudelleen. Tsekkasin pankista, ettei kyseessä ollut tietoturvaongelma, mutta näin kuulemma voi joskus käydä.

Kenelle Pivo sopii?

Omaa taloutta hoitavalle käyttäjälle, joka arvostaa kätevyyttä ja uskaltaa kantaa tilinsä saldoa mukana puhelimessaan.

Sovellus: Spendee

Spendeen vaikutti ensin hieman sekavalta, mutta osoittautui yllättävänkin helppokäyttöiseksi. Aluksi täytyy luoda oma lompakko, joka on siis virtuaalinen lompakko.

Sovelluksen avulla voi seurata omia menoja kätevästi kategorioittain. Esimerkiksi ruokakulut menevät yhteen kategoriaan, liikuntamenot toiseen ja vaateostokset omaansa. Kategorioita on oletuksena yhteensä parikymmentä ja niitä voi luoda lisää omien tarpeiden mukaan.

Jokaiselle kategorialle voi luoda oman budjetin ja määritellä ajanjakson, jolle tämä budjetti on. Määriteltyä vaikkapa ruokabudjetin ja lisäiltyä ruokaostoksien summia voi seurata, kuinka monta prosenttia budjetista on jo täyttynyt. Tämä on kätevä ominaisuus, jos tietää tarkasti, kuinka paljon rahaa haluaa mihinkin käyttää.

Sovellus myös kertoo yleisiä tietoja omasta taloustilanteesta: keskimääräinen kulutus päivässä, tulot ja menot tietyltä ajalta ja kaavio siitä, minä päivinä on mennyt rahaa ja minkä verran. Tarkasteluväliksi voi valita viikon, kuukauden, kolme kuukautta tai määritellä itse haluamansa aikavälin.

Aikaväliltä voi katsoa myös oman kulutuksen kategorioittain ja selvittää sitä kautta, mitkä ovat niitä suurimpia menoeriä.

Sovelluksen hyvät puolet:

  • Helppokäyttöinen ja yksinkertainen.
  • Sovellusta voi muokata omiin tarpeisiin sopivaksi.
  • Sovelluksen ulkoasu miellyttävä ja sovelluksessa on helppo löytää kaikki tarvittava.
  • Helppo seurata, mihin asioihin rahaa kuluu.
  • Auttaa hallitsemaan omaa taloutta ja karsimaan turhat menoerät.

Sovelluksen huonot puolet:

  • Sovellus on englanninkielinen.
  • Pankkien omissa sovelluksissa korttimaksut siirtyvät automaattisesti taloussovellukseen menoerinä, mutta tässä sovelluksessa kaikki menot pitää kirjata itse. Tämä saattaa unohtua, jos menoa ei kirjaa heti.
  • Mielenkiintoinen kokeilla ja helpottaa oman rahankäytön seuraamista, mutta pitkällä aikavälillä vie turhan paljon aikaa.

Kenelle Spendee sopii?

Henkilölle, joka haluaa seurata tarkemmin, mihin rahaa kuluu ja joka haluaa hallinnoida omaa taloutta. Budjettien määritteleminen helpottaa rahansäästöä, mikäli sellainen kiinnostaa.

Sovellus: Monefy

Monefyn käytön ja eri toiminnot tulevat nopeasti tutuksi. Sovellus on ulkoasustaan mukavan näköinen ja yksinkertainen. Valikon toiminnot on järjestetty napakkaan muotoon.

Sovellukseen syötetään tulot ja menot. Aloitusnäkymä on yksinkertainen, ja yksittäisen menon tai tulon lisääminen käy aidosti nopeasti. Esimerkiksi meno kirjataan syöttämällä summa ja valitsemalla sille oma kategoria.

Sovelluksessa on valmiina melko hyvä valikoima valmiita kategorioita, joita onneksi voi poistaa ja nimetä uudelleen halutessaan. Valitettavasti uusien kategorioiden luominen ei onnistu Monefyssa. Sen sijaan sovellus muistuttaa useissa kohdissa, että maksullisessa Monefy Pro -versiossa tämäkin onnistuisi.

Sovellus näyttää rahankulutuksen päivittäin, viikoittain, kuukausittain tai jopa vuosittain. Joka ikisen kahvikupin merkitseminen tuntuu työläältä tottumattomalle kirjaajalle, vaikka käykin nopeasti. Siispä sovellus olisikin aivan loistava ottaa käyttöön reissun päällä, kun budjettia haluaa vahtia.

Jälkikäteen yksittäisten päivien meno- ja tuloeriä on hieman hankala palata tarkastelemaan.

Kategorianäkymä on miellyttävää katseltavaa: tästä todella näkee, mihin rahaa oikein menee ja kuinka paljon. Tuloja merkitessä kategoriaksi voi valita joko palkan, säästöstä oton tai talletuksen. Menoja kirjatessa puolestaan ei voi esimerkiksi kirjata säästöihin siirrettyä summaa.

Sovellus on englanninkielinen, mutta vaikeuksia se ei tuota. Lisäksi eri kategoriat voi nimetä uudelleen, jolloin ne on helppo vaihtaa suomenkielisiin.

Sovelluksen hyvät puolet:

  • Yksinkertainen ulkoasu, jossa eri toiminnot löytää nopeasti. Navigointi on helppoa.
  • Sovellus on jossain määrin muokattavissa: kategorioiden nimiä voi muuttaa tai poistaa kokonaan. Uusien luonti ei onnistu.
  • Kategorioita on helppo seurata symbolien avulla. Aloitusnäkymä näyttää heti, mihin rahaa menee eniten.
  • Nopeus: menon tai tulon kirjaaminen ei varmaan voisi käydä nopeammin.

Sovelluksen huonot puolet:

  • Sovellus on englanninkielinen, joskin kategorioiden nimet voi muuttaa suomenkielisiksi.
  • Yksittäisten, pienten menoerien näppäily sovellukseen vie aikaa – toisaalta mitä voikaan odottaa?
  • Esimerkiksi säästöön siirretylle summalle ei löydy omaa kategoriaa.

Kenelle Monefy sopii?

Rahan käyttöönsä huolettomasti suhtautuvalle, joka haluaisi olla paremmin selvillä, mihin rahansa oikein käyttää. Sovelluksen tärkeimmäksi toiminnoksi nousee eri kategoriat, joihin menoja voi jaotella. Tämän näkymän seuraaminen auttaa nopeasti hahmottamaan, paljonko rahaa kuluu ja mihin. Tiedätkö sinä, kuinka paljon käytät esimerkiksi ruokaostoksiin rahaa?

Lue myös:

    Uusimmat