Netissä rakkautta etsivän täytyy olla valppaana, sillä joskus esimerkiksi somessa alkanut rakkaustarina voi olla liian hyvää ollakseen totta.
Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, jos nettirakkaudesta ei löydy mitään tietoja, mutta hän on kovin kiinnostunut kuulemaan sinun yksityisasioistasi.
Digi- ja väestötietoviraston johtavan erityisasiantuntija Kimmo Rouskun mukaan nettirikolliset tienasivat suomalaisten kustannuksella viime vuonna noin kahdeksan miljoonaa euroa. Poliisin tiedossa on vuodelta 2021 reilu 600 tapausta, jossa nettihuijarit ovat onnistuneet vetämään suomalaisia höplästä.
– Rakkaushuijaus on rikollisuutta, jossa valmistellaan petosta. Siinä menetetään rahaa tai tietoja, Rousku sanoo.
Rakkaushuijari voi iskeä odottamattomallakin alustalla
Rouskulla on henkilökohtaista kokemusta rakkaushuijareista, sillä hän altisti itsensä tahallaan tämän kaltaisen petoksen kohteeksi Scrabble-lautapelin nettiversiossa.
Lue myös: Rakkaushuijari "Jennifer" yritti vedättää suomalaismiestä netti-Scrabblessa – paha virhe, näin Kimmo iski takaisin
Huijarit löytävät uhrinsa Rouskun mukaan tyypillisesti tutilta ja viattomilta tuntuvilta alustoilta.
– Verkkorikollisryhmittymä koittaa järjestelmällisesti löytää sopivia uhreja käyttäen keskeisiä sosiaalisen median kanavan. Ykkösenä ovat Facebook ja Instagram, Rousku sanoo.
Rakkauspetokset kohdistuvat yleensä iäkkäämpiin henkilöihin, mutta myös muut ovat vaarassa.
– Instagram on siellä listalla. Se kertoo, että tämä voi iskeä myös nuoriin, Rousku tarkentaa.
Motiivina ei ole rakkaus, vaan rikkaus
Rakkaushuijarit lähestyvät ihmisiä eri alustoilla romanttisessa mielessä. Motiivina on kuitenkin raha, eli tarkoituksena ei ole rakastua vaan saada taloudellista hyötyä.
– Alkuvaiheessa romanttinen puoli ei tule aina ensimmäisenä esille, vaan keskustelu alkaa normaalista, esimerkiksi kuulumisia kyselemällä, Rousku teroittaa.
Mikäli tuntematon henkilö lähestyy sinua netissä, voit yrittää selvittää profiilin aitoutta muutamalla kikalla.
- Tutustu henkilön profiiliin ja tarkista kuinka tuore se on. Mikäli profiili on uusi, kannattaa tutkia asiaa tarkemmin.
- Tarkastele valokuvaa – Onko kuva aidon näköinen vai onko se huonolaatuinen? Kuvan voi myös laittaa käänteiseen kuvahakuun, josta selviää, onko kuvaa käytetty jollain muulla sivustolla. Netistä löytyy myös erilaisia työkaluja, joiden avulla väärennetyn kuvan voi tunnistaa.
Rouskulla on myös tärkeä neuvo oman yksityisyyden varjeluun:
– En paljastaisi mitään sellaisia tietoja, mitä ei minun profiilistani tai tavallisella Google-haulla löytyisi.