Wilma Murrolta jyrkät terveiset vastustajille

Olympialaisten seiväsfinaalissa kuudenneksi sijoittunut Wilma Murto aikoo olla tänä vuonna kokemiensa vastoinkäymisten jälkeen voittamaton.

Murto päätti kautensa kelpo tulokseen 470 kuntoutettuaan revennyttä takareittään kahdeksan viikon ajan Rooman EM-loppukilpailusta lähtien.

Kaikki oli lähtenyt kauteen valmistautuessa pieleen jo maaliskuussa, jolloin Murron akillesjänteeseen tuli pieni repeämä. Siitä hän ehti juuri parantua hyppykuntoon Roomaan mennessä.

Vastoinkäymisiin nähden kovatasoisessa olympiafinaalissa kuudenneksi sijoittuminen oli Murrolle ihmeteko, johon hän ei vielä pari viikkoa sitten olisi uskonut.

– En ole pitkään aikaan oppinut niin paljon mistään kuin tästä koko alkuvuodesta tai viimeisestä seitsemästä kuukaudesta, Murto sanoi.

– Se on antanut sitä luottoa, että jos tällaisella valmistautumisella pystyy olemaan olympialaisissa kuudes, niin miettii itsekin, että mitä sitten tapahtuu, kun kaikki on hyvin.

Tiukka viesti kilpakumppaneille

Murto on puhunut Pariisin saavuttuaan paljon unelmasta, joka hänellä juuri näistä kisoista on ollut aivan teini-ikäisestä lähtien. Nyt hän on 26-vuotias – ehkä parhaassa urheilijan iässä – mutta hyviä hyppyvuosia on vielä paljon edessä.

Vuonna 2028 kesäolympialaiset järjestetään Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

– Olen aika pienestä asti ajatellut, että nämä olisivat olleet ne kisat, joista tullaan kirkkaimman mitalin kanssa kotiin. Onneksi minulla ei ole ikää vielä niin paljon, etteikö se voisi vieläkin tapahtua, mutta sitten vasta neljän vuoden päästä, Murto pohti.

Seuraavat arvokisat ovat kuitenkin edessä jo ensi vuonna. Silloin kisataan maailmanmestaruudesta Tokiossa. Murrolta kysyttiin keskiviikkona median edessä viimeiseksi, mitä ensi vuonna tapahtuu, jos hän on silloin kunnossa.

– Mä en häviä kellekään, hän nauroi.

Kisoja jo tämän vuoden kalenterissa

Murto sanoi myös, ettei hän ole ajatellut päättää kisakauttaan tähän. Pariisin tultaessa päätavoitteena oli, ettei hyppääjällä olisi kipuja. Näin tilanne oli myös finaalin jälkeen.

– On minulla kisoja kalenterissa. Nyt on ihan terve olo, ei satu mihinkään ja tuolla pystyy siinä mielessä aika vapautuneesti tekemään, niin kyllä minä odotan, että jotain tulosta saa loppukauden aikana vielä aikaiseksi, Murto totesi.

Timanttiliigassa naisten seiväshyppy on ohjelmassa 30. elokuuta Roomassa ja 5. syyskuuta Zürichissä sekä viikkoa myöhemmin kisattavassa Brysselin finaalitapahtumassa. Näistä ensimmäinen päivämäärä osuu päällekkäin Helsingin olympiastadionilla kisattavan Ruotsi-ottelun kanssa.

Murto aikoo ottaa nyt hetken hengähdystauon ennen kuin pohtii tarkemmin tulevaa.

– Kyllä tässä muutaman päivän ainakin puhallellaan ennen kuin niitä mietitään. 

Lue myös: