Yhdysvallat on jatkanut useiden valtiojohtajien vakoilua päinvastaisista lupauksistaan huolimatta, kertoo sanomalehti Wall Street Journal.
Lehden lähteiden mukaan Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virasto NSA valvoo edelleen muun muassa Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua ja Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania.
NSA:n vakoilusta nousi suuri kohu kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen presidentti Barack Obama lupasi, että Yhdysvallat rajoittaa liittolaistensa – kuten Israelin ja Turkin – vakoilua.
Wall Street Journalin mukaan Obama kuitenkin päätti, että joidenkin liittolaismaiden johtajien seuraamista jatketaan, koska Yhdysvaltain kansallinen turvallisuus vaatii sitä.
Iran-neuvottelut iso syy
Israelin vakoilu liittyy tiiviisti Iranin ydinohjelmasopimuksesta käytyihin neuvotteluihin, joita Israel vastusti kiivaasti.
WSJ:n mukaan Yhdysvallat epäili, että Israel vakoilee neuvotteluja ja yrittää saada ne epäonnistumaan. NSA:n urkkimat tiedot vahvistivatkin Yhdysvaltojen epäilyt.
WSJ:n lähteiden mukaan NSA päättyi tuolloin salakuuntelemaan myös Yhdysvaltojen omia poliitikkoja. Lähteiden mukaan NSA kuunteli amerikkalaispoliitikkojen ja israelilaisten keskusteluja.
Valkoinen talo ei ole kiistänyt WSJ:n tietoja.
– Ulkomaantiedusteluun vaaditaan aina eritellyt ja vahvistetut kansallisen turvallisuuden syyt. Se koskee samalla tavalla tavallisia kansalaisia kuin maailman johtajiakin, sanoi Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston NSC:n tiedottaja.