IS: Hallitukselta raju päätös metsien suojelusta – oppositio raivostui: "Tämäkin Orpon lupaus on nyt petetty"

Suurin osa euroehdokkaista ei lykkäisi ilmastotavoitteita 2:13
Katso myös: Näin selvä enemmistö eurovaaliehdokkaista pitäisi kiinni EU:n tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin kiistelty tiukempi esitys vanhojen metsien suojelusta on Ilta-Sanomien tietojen mukaan voittanut.

Esitys ei ole vielä julkinen, mutta lehti kertoo nähneensä 3. kesäkuuta päivätyn virkamies­esityksen, jonka kaikki hallituspuolueet ovat kuitanneet.

Maa- ja metsätalousministeriön voittaneessa esityksessä vanhat metsät aiotaan määritellä niin tiukasti, että Etelä-Suomesta olisi vaikeaa löytää juuri lainkaan suojeltavaa.

IS:n mukaan hallitus hyväksyi nyt esityksen, jonka perusteella havumetsän keski-ikä on oltava Etelä- ja Keski-Suomessa 140-vuotiasta ja pohjoisessa 160–200-vuotiasta. Lehtimetsän on puolestaan oltava Etelä- ja Keski-Suomessa 100-vuotiasta ja pohjoisessa 140-vuotiasta.

Lisäksi metsistä tulisi löytyä kuollutta puuta Etelä-Suomen kuusi- ja lehtipuu­valtaisissa metsissä 50 kuutiota hehtaarilta, Keski-Suomessa 40 kuutiota hehtaarilta ja pohjoisessa 30 kuutiota hehtaarilta. Etelän mäntymetsissä kuollutta puuta täytyisi olla 40 kuutiota hehtaarilta, Keski-Suomessa 30 kuutiota hehtaarilta ja pohjoisessa 20 kuutiota hehtaarilta.

Yle haastatteli toukokuun puolessavälissä ekologian yliopistolehtori Panu Halmetta Jyväskylän yliopistosta, joka pitää ministeriöiden laatimia kriteereitä tiukkoina. hänen mukaansa silloiseen luonnokseen kirjattujen kriteerien sisään mahtuvaa metsää löytyy lähinnä Lapista.

– Etelä-Suomesta ei tule suojeluun juuri mitään, Halme sanoi Ylelle.

Oppositio raivostui

Esityksen voitto on nostanut äläkän oppositiossa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että hallitus on päätymässä "satumetsäkriteereihin", joiden seurauksena etenkään Etelä-Suomesta ei käytännössä suojeltavaa metsää löydy.

Maanantaina vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta syytti pääministeri Petteri Orpoa (kok.) satumetsä­kriteereistä Iltalehden eurovaali­tentissä.

Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen taas kirjoittaa X:ssä pääministeri Orpon tavanneen luontopaneelia vasta eilen tiistaina, vaikka päätös oli tehty jo maanantaina.

Sellaista tiedepohjaista päätöksentekoa, Kosonen kirjoittaa.

Vihreiden kansanedustaja ja edellinen puheenjohtaja Maria Ohisalo kritisoi Orpon hallitusta lupausten pettämisestä.

– Vielä maanantaina Orpo äksyili, että ei saa puhua satumetsäkriteereistä, että kyllä hänen lupauksensa valtion vanhojen luonnontilaisten metsien suojelusta toteutuu. Näyttää, että tämäkin Orpon lupaus on nyt petetty!, Ohisalo kirjoittaa X:ssä.

Hallitus on luvannut hallitusohjelmassaan toimia luontokadon ehkäisemiseksi. Ohjelmassaan hallitus on luvannut muun muassa, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja että luontokato pysäytetään vuoteen 2030 mennessä.

Ympäristöministeriön löyhemmässä esityksessä Etelä-Suomen metsiä olisi suojeltu enemmän, mutta tämä olisi ollut ristiriidassa talousnäkökulman kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat