Japanin Fukushiman asukkaat ovat tänä vuonna palailleet takaisin koteihinsa maaliskuussa 2011 tapahtuneen ydinonnettomuuden jälkeen. Paikalliset apinat eivät kuitenkaan koskaan lähteneet. Nyt tutkija onkin osoittanut niistä uusia piirteitä.
Japaninmakakeista on löydetty merkkejä altistumisesta säteilylle. Erityisesti nuorilla, kohtalokkaan vuoden 2011 maaliskuun ja laskeumien jälkeen syntyneillä makakeilla ne ovat havaittavissa, kertoo tohtori Shin-ichi Hayama.
Hayama on tutkinut Fukushiman alueella kuolleita apinoita vuodesta 2008. Viime viikolla hän esitteli tuloksiaan Chicagossa.
– En ole säteilyasiantuntija, mutta koska olen kerännyt tietoa vuodesta 2008, tuntuu ilmeiseltä, että tämä tutkimus on hyvin tärkeä. Olen pyytänyt apua säteilyasiantuntijoilta, mutta he eivät ole olleet halukkaita tarttumaan aiheeseen resurssi- ja aikapulan johdosta, koska ihmiset ovat tärkeämpiä, Shin-ichi Hayama kertoi.
Hayamalla ei ole ollut mahdollisuutta testata apinoita suurimman altistuksen alueella, mutta hän on löytänyt säteilyn aiheuttamia muutoksia apinoilla, jotka elävät noin 80 kilometrin päässä siitä.
Hän vertaili löydöksiään saman alueen apinoihin ennen vuotta 2011 Shimokita Peninsulassa, joka sijaitsee noin 800 kilometriä alueelta pohjoiseen.
Kolme merkittävää muutosta
Hayama on löytänyt kolme merkittävää muutosta: pienemmät vartalot, pienemmät päät ja aivot sekä anemia. Apinat, jotka ovat syntyneet laskeuman alueella ovat lyhyempiä ja painavat vähemmän, kuin alueella ennen katastrofia syntyneet.
– Hiroshiman ja Nagasakin johdosta tiedämme, että sikiöiden, jotka altistuivat kohdussa, syntymäpaino oli alhaisempi, aivot eivät kehittyneet normaalisti ja päiden koko oli pieni. Nyt pyrimme selvittämään onko samoin käynyt Fukushiman apinoille, Hayama kertoi.
Veren rakenteessa näkyi myös heikentymistä puna- ja valkosoluissa, hemoglobiinissa ja luuytimen soluissa.
– Tämä on itse asiassa verrattavissa tuloksiin, joita Tšernobylin alueen lapsissa on havaittu, Hayama sanoi.
Tohtorin mukaan ilmiö ei tulosten perusteella kuitenkaan ole vain akuutti
– Siitä on tullut kroonista ja meidän tulee pohtia säteilylle altistumista mahdolliseksi syyksi.
Yhdessä Shin-ichin Hayaman kanssa Chicagossa esiintyi dokumentaristi Masanori Iwasaki, joka on taltioinut tohtorin työtä hänen selvittäessään ydinlaskeuman vaikutuksia villieläimiin.
Asiasta uutisoi Forbes.