Uutta tietoa ydinsäteilystä: Tšernobylin onnettomuuden osallisten jälkeläisillä ei havaittu "scifi-mutaatioita"

Ydinsäteilyn vaikutuksista ihmisen soluihin on saatu uutta tietoa.

Tšernobylin ydinonnettomuudessa osallisena olleiden ihmisten lapsilla ei ole havaittu enempää DNA-mutaatioita kuin muillakaan lapsilla, selviää tuoreesta tutkimuksesta.  

Ilahduttavat tiedot julkistettiin sopivasti ennen Tšernobylin onnettomuuden 35-vuotismuistopäivää, jota vietetään maanantaina. 

Science-lehdessä julkaistu artikkeli on yksi ensimmäisistä tutkimuksista, joka järjestelmällisesti arvioi muutoksia ihmisen mutaatioasteissa ihmisen aiheuttaman katastrofin, kuten säteilyaltistuksen, seurauksena. 

Jo aiemmin on tiedetty, että säteily vaikuttaa sille altistuneen soluihin ja voi lisätä esimerkiksi syövän riskiä. Ennen tutkimusta tiedettiin kuitenkin vähemmän siitä, miten säteily vaikuttaa munasoluihin tai spermaan.  

Teoriassa mutaatiot kyseisissä soluissa voisivat vaikuttaa jälkipolviin ja aiheuttaa kehityshäiriöitä tai syöpää.

Tutkijat analysoivat tutkimuksessa 130 lapsen genomin. Lasten vanhemmat olivat joko olleet Tšernobylin ydinonnettomuudessa vuonna 1986 pelastustöissä, tai heidät oltiin evakuoitu alueelta onnettomuuden vuoksi. Kaikki lapset syntyivät vasta onnettomuuden jälkeen.  

Vaikka vanhemmat olivat altistuneet suurillekin määrille säteilyä, lasten genomista ei löytynyt tavallista enempää mutaatioita.  

– Mutaatiot voivat olla vanhempien veressä, mutta emme näe kauhistuttavia scifi-mutaatioita spermassa tai munasoluissa, kansallisen syöpäinstituutin johtaja ja tutkimuksen valvoja Stephen Chanock kertoi The Guardianille.  

Uusien havaintojen toivotaan auttavan myös Fukushiman ydinonnettomuudessa vuonna 2011 vaaralliselle säteilylle altistuneita ihmisiä. Tutkijoiden mukaan he voivat olla rauhallisin mielin ja palata kotiin sekä hankkia lapsia.

Katso myös: Näin Tšernobylin onnettomuudesta kerrottiin vuonna 1986.


Lue myös:

    Uusimmat