Huomenna viisi vuotta Fukushiman ydinonnettomuudesta: Turismi auttaa paikallisia selviämään

33498450
Turisteja Fukushimassa helmikuussa 2016.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 10.03.2016 14:05

MTV UUTISET - STT

Kuten New Yorkin WTC-iskujen Ground Zero tai natsien keskitysleirit Puolassa, Japanissa ydinturman ja tsunamin tuhoama Fukushima on muodostunut niin kutsutun synkän turismin tyyssijaksi.

Japanin koillisrannikolla käy vuosittain yli 2000 turistia katsomassa, miltä näyttää viime vuosikymmenten pahimman ydinonnettomuuden tapahtumapaikka. Kiertokäynnit ovat muodostuneet tärkeiksi myös evakkoon joutuneille paikallisille. Ne auttavat muistamaan ja toisaalta myös unohtamaan, manaamaan pois menneisyyden kauhuja.

Katastrofista tulee kuluneeksi perjantaina tasan viisi vuotta.

– Fukushima ja ehkä Tshernobyl ovat ainoat paikat, joissa voi nähdä, miten kauhea ydinonnettomuus on, sanoo säteilevällä alueella sijaitsevaan Namien kaupunkiin turisteja kuljettava opas Shinishi Niitsuma.

– Tämä aavekaupunki ei ole niinkään turman muistomerkki, vaan edelleen ajankohtainen ja vaarallinen uhka, opas painottaa.

Tästä todistaa se, että osaa romahtaneista rakennuksista ei ole voitu raivata lainkaan, koska säteily on niissä liian voimakasta. Oppaat käyttävätkin Fukushimassa säteilymittareita välttääkseen huolellisesti "hotspotit", korkean säteilyn kohteet.

Julkinen kuva väärä

Turistikierrokselle saapunut Chica Kanezawa tunnustaa, että turma-alueen näkymät tulivat hänelle sokkina.

– Tv ja lehdet raportoivat, että Fukushiman uudelleenrakennus etenee ja elämä on palaamassa normaaliksi. Tosiasiassa mikään ei muuttunut täällä onnettomuuden jälkeen.

Entinen maidontuottaja Masami Yoshizawa pitää Namiessa yhä 300 lehmän tilaansa, vaikka viranomaiset ovat määränneet eläimet teuraaksi. Lehmät märehtivät pellolla radioaktiivista heinää.

Yoshizawa kertoo turisteille pitävänsä lehmiä protestina hallitusta ja ydinvoimalan omistajaa Tokyo Electric Poweria vastaan.

– Haluan näyttää maailman ihmisille, että se, mikä tapahtui minulle, voi tapahtua huomenna sinulle.

Shinishi Niitsuma myöntää, että häntä vainoaa katumus siitä, että hän ei tehnyt kotiseudullaan enempää ydinvoiman vastustamiseksi, vaikka oli reaktorien rakentamista vastaan.

– Olen nyt säteilyalueen oppaana osittain sen sovittamiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat