Luonto on valtaamassa takaisin ydinvoimalaonnettomuuden saastuttaman ja autioittaman Tshernobylin Ukrainassa.
Eristetystä alueesta on kehittynyt luonnonlaboratorio, jossa tutkitaan, miten eläimet toipuvat ydinonnettomuudesta, ja millainen olisi maailma, josta ihmiset ovat lähteneet.
– Eristetyn alueen eläimet elävät ehkä vähemmän aikaa ja tekevät vähemmän poikasia, mutta määrä ja lajien kirjo ovat ajan saatossa lisääntyneet, sanoo biologi Denys Vyshnevsky.
Tiistaina tulee kuluneeksi 30 vuotta Tshernobylin ydinvoimalan nelosreaktorin räjähdyksestä.
Onnettomuuden jälkeen ydinvoimalan ympärille eristettiin 2 600 neliökilometrin alue, kun 31 pelastustyöntekijää kuoli säteilyyn.
Säteily tappoi myös mäntymetsän ja sen mukana linnut, jyrsijät ja hyönteiset. Aikojen kuluessa uusi metsä on kasvanut laonneen tilalle.
Ihmisiä ei alueella juurikaan pysyvästi asu, muutamaa sataa iäkästä paluumuuttajaa lukuun ottamatta. Ihmisen viljelyksistä ja jätöksistä riippuvaisia eläinlajejakaan ei siksi enää ole, esimerkiksi kattohaikarat, monet pikkulinnut ja kyyhkyt ovat kadonneet.
Sen sijaan ennen ydinvoimalaa alueella eläneet lajit kuten hirvet, sudet, karhut, ilvekset ja merikotkat ovat Vyshnevskyn mukaan palanneet maille, joilta metsästäjät pysyvät pois.
– Säteilyä on täällä aina ja se on vahingollista eläimille, mutta se ei ole niin merkityksellistä kuin ihmisten poissaolo.
Vuonna 1990 alueelle tuotiin jopa muutama villihevonen, jotta nähtäisiin selviäisivätkö ne. Ne selvisivät ja nykyisin hevosia on noin sata.
Perhoset ja linnut kärsivät
Monet tutkijat ovat Vyshnevskyä varovaisempia arvioissaan luonnon elpymisestä. Biologian professori Tim Mousseau johtaa tutkimustiimiä, joka on pitkään tutkinut Tshernobylin biodiversiteettiä.
Hänen mukaansa eläimiä on Tshernobylissä vähemmän kuin saastumattomalla alueella olisi, erityisesti paikoissa, joissa säteily on runsasta.
– Varsinkin perhoset ja linnut ovat kärsineet. On selvää, että kun alueen eristää, joillakin eläimillä on mahdollisuus levitä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat lisääntyneet niin paljon kuin niiden olisi pitänyt tai että luonto olisi yhtä monimuotoinen kuin se normaalisti olisi.
– Lähes kaikissa tapauksissa säteilyllä on ollut negatiivisia vaikutuksia eläinten populaatioihin, ja jopa käen kukunta on muuttunut.
Turisteja ja salametsästäjiä
Ukrainalainen tutkija Maryna Shkvyrya vastustaa alueen idealisoimista luonnonpuistona.
– Alue on ainutlaatuinen, mutta ei eläinten paratiisi eikä keidas. Voimalaitoksella työskentelee paljon ihmisiä ja alueella käy myös turisteja ja salametsästäjiä.
Vyshnevsky puolestaan uskoo, että monimuotoisuus vain kasvaa ajan mittaan. Kun metsä leviää laajemmalle yli tyhjien peltojen, sen kasvisto ja eläimistö moninkertaistuvat.
– Siinä millainen Tshernobyl oli juuri ennen katastrofia ja 30 vuotta sen jälkeen on valtava ero. Nämä eläimet ovat luultavasti ainoa positiivinen seuraus tuhosta.
Onnettomuuden takia ydinvoimalan lähialueilta evakuoitiin noin 130 000 ihmistä.
6:38