Yhä useampi suomalainen kuolee kotisaattohoidossa – ylilääkäri haluaisi läheiselle palkallista vapaata saattohoitoa varten: "Erittäin moni sen tekisi"

9:05img
Julkaistu 08.07.2019 11:16
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

PS: Saarron koko haastattelu on klippinä jutussa, ja tulevien päivien klippaajille ohjeistus jutun julkaisun yhteydessä.​​​​​​​

Yhä useampi kuolee kotisaattohoidossa. HUS-alueella arviolta 1500 ihmistä vuodessa kuolee kotona tai viime hetkillä siirrettynä laitoshoidossa, arvioi ylilääkäri Tiina Saarto.

Tarve kotisaattohoidolle on Suomessa kuitenkin paljon nykyistä suurempi.

– WHO on arvioinut, että meillä on noin 30 000 saattohoitoa tarvitsevaa, ja ehkä voidaan ajatella, että joka toinen tarvitsisi tällaisen kotiin tarvitsevan palvelun, kertoo Saarto.

Professori Saarto toimii ylilääkärin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin palliatiivisen keskuksen ylilääkärinä. Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaiden ja kuolevien ihmisten aktiivista, moniammatillista ja kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun sairaus ei ole enää parannettavissa eikä hoidon päämäärä ole elämän pidentäminen mihin hintaan hyvänsä.

Rahojen niukkuus näkyy kilpailuna

Saarto peräänkuuluttaa lisää rahaa. Rahan hän suuntaisi sekä kotisaattohoitoon, mutta myös Ruotsissa toteutettuun saattohoitovapaauudistukseen. 

– Resursseista kilpailu on kova, ja ehkä suurin syy on se, että kotiin vietävät palvelut, esimerkiksi infektion hoito, on todettu todella tehokkaaksi, ja nyt me sitten tavallaan kilpaillaan siellä kotisairaanhoidossa siitä, että saammeko saattohoitaa vai käymmekö hoitamassa infektioita ja molemmat tarvitsevat lisää resursseja. 

– Jos meillä olisi läheisille tämmöinen saattohoitovapaamahdollisuus eli palkallinen vapaa saattohoitamaan läheistään, niin erittäin moni läheinen sen tekisi. 

Saarto muistuttaa, että HUS on edelläkävijä kotisairaalahoidossa. 88 prosenttia asukkaista kuuluu jonkun kotisairaalan piiriin.

– Jos me verrataan muuhun Suomeen, niin siellä kotisairaalakattavuus on alle 50 prosenttia, Saarto huomauttaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito