Teleoperaattori DNA:n pilotoima isovanhempainvapaa mahdollistaa tuoreille mummoille ja papoille palkallisen loman, jonka he saavat viettää lastenlastensa kanssa. Vaasalainen Maarit, 54, vietti mummilomansa lasten kanssa mökillä.
Teleoperaattori DNA on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön isovanhempainvapaan. Se tarjoaa tuoreille isovanhemmille mahdollisuuden pitää viikon palkallisen loman, jonka isoäiti tai isoisä saa viettää alle vuoden ikäisen lapsenlapsensa kanssa.
Isovanhempainvapaan DNA on ottanut käyttöön osana Väestöliiton perheystävällinen työpaikka -ohjelmaa, jonka pilottivaihe jatkuu kuluvan vuoden loppuun.
Väestöliiton hankepäällikkö Lassi Köppä kertoo, että idea isovanhempainvapaasta tuli DNA:lta itseltään. Vastaavaa käytäntöä ei ainakaan toistaiseksi ole otettu käyttöön muualla, mutta esimerkiksi Joensuun kaupungilla isovanhempainvapaan käyttöönotto on ollut harkinnassa.
Järjestöpuolen toimijoista Suomen Vanhempainliitto on tarjonnut vuodesta 2012 alkaen yhden päivän mittaisen palkallisen vapaapäivän tuoreille isovanhemmille, jonka he voivat käyttää yhdessäoloon lapsenlapsensa kanssa.
Maarit vietti viikon lastenlastensa kanssa mökillä
DNA:n puhelinpalvelukeskuksen toimistopäällikkönä työskentelevä Maarit Jakobsson, 54, pääsi ensimmäisten joukossa viettämään isovanhempainvapaata.
Hän vietti alkukesästä kokonaisen viikon mökillä yhdessä tyttärensä Noran ja hänen kolmen lapsensa kanssa. Lapsista nuorimmainen Mimmi oli tuolloin vasta kahden kuukauden ikäinen.
– Tämä oli aivan ihana mahdollisuus viettää yhteistä aikaa tyttäreni ja hänen lastensa kanssa, Jakobsson iloitsee.
Jakobsonilla on kaikkiaan neljä lasta ja yhdeksän lastenlasta. Hän kertoo ”mummiloman” tarjonneen ainutlaatuisen tilaisuuden elää pienten lasten kanssa yhteistä arkea aamusta iltaan ja illasta aamuun.
– Siinä pääsi vielä lähemmäksi lapsia ja pääsi tutustumaan paremmin uuteen vauvaankin.
Viikko kului mukavasti yhdessä puuhastellen. Jokailtainen saunanlämmitys oli perheen 3- ja 6-vuotiaille pojille päivän kohokohta.
– Varsinkin 6-vuotias Aku oli innokas saunanlämmitysmestari.
Viikon aikana käytiin myös kylillä ostoksilla ja jäätelöllä, mutta tärkeintä oli läheisyys ja yhdessäolo.
Isovanhempainvapaasta hyötyy koko perhe
Vaikka Jakobsson viettää lastenlastensa kanssa mielellään aikaa muulloinkin, näin tiivis yhdessäolo ei olisi ollut mahdollista ilman isovanhempainvapaata.
– Minäkin olen vielä työelämässä, ja aika paljon se työ ja oma elämä vie aikaa.
Jakobssonin läsnäolosta oli paljon apua lasten äidille Noralle. Maaritin pitäessä seuraa perheen pojille Nora sai keskittyä Mimmin hoitamiseen.
Iltaisin kun lapset olivat jo unten mailla, Maarit jäi lasten kanssa mökkiin ja Nora sai nauttia rauhassa pihasaunan löylyistä.
– Samalla Noran mies sai viikon loman kotona, hänellekin se oli varmasti mieluisa juttu.
Jakobsson toivoo, että isovanhempainvapaasta tulisi vakiintunut käytäntö muillakin työpaikoilla ja suosittelee mummilomaa lämpimästi kaikille, niin mummoille kuin papoillekin.
– Joka ikisen isovanhemman pitäisi saada olla ainakin viikko lastenlastensa kanssa. Siinä oppii tuntemaan ne lapset paljon paremmin ja heihin kiintyy ihan eri tavalla. Jos heitä näkee vain muutaman tunnin kerrallaan silloin tällöin, niin ei siinä opi tuntemaan samalla tavalla.
Lasten kanssa vietetty viikko muistutti Jakobsonia siitä, kuinka työntäyteistä mutta antoisaa arki pienten lasten kanssa onkaan. Kotiin hän palasi haikein mielin.
– Kun se viikko oli ohitse ja tulin kotiin, tuli oikein ihan ikävä sitä kaikkea. Ovathan ne lapset niin ihania.
Päämääränä lasten hyvinvointi
Väestöliiton näkökulmasta isovanhempainvapaalla halutaan parantaa lasten hyvinvointia.
– Väestöliitto vie tätä ohjelmaa yrityksiin sen takia, että lapsilla olisi parempi olla. Meitä kiinnostaa erityisesti se, kuinka hyvin tämä isovanhempainvapaa auttaa lastenlapsia, hankepäällikkö Lassi Köppä sanoo.
Isovanhempainvapaa on vielä pilottivaiheessa, joten käytännön hyödyt selviävät vasta ajan kanssa.
– Mitä enemmän meillä on rohkeita tahoja, jotka haluavat kokeilla uudenlaisia käytäntöjä ja katsoa miten ne vaikuttavat työhyvinvointiin, se vie työelämää hyvään suuntaan.
Perheystävällisyyttä voidaan toteuttaa työpaikoilla monin eri tavoin. Esimerkiksi kokousten ajoittaminen ”ydintyöpäivään” antaa joustovaraa aamuihin ja iltapäiviin, jolloin lapsia kuljetetaan päivähoitoon.
– Työn ja perheen yhteensovittaminen perheystävällisesti on viime kädessä on johtamiskysymys. Panostamme siihen, että yrityksissä ymmärretään erilaisia haastavia tilanteita perhe-elämässä ja niiden tuomaa joustojen tarvetta.
Maarit Jakobssonia haastatteli ensimmäisenä Kodin Kuvalehti.