Yhdeksän vuotta sitten kadonnut kissa pääsi takaisin kotiin – näin Pörrö reagoi omistajansa ääneen: "Se tuli suoraan luokseni"

Yhdeksän vuotta sitten kadonnut Pörrö kissa löytyi kuin ihmeen kaupalla – tältä hän näyttää 0:22
Tältä Pörrö näyttää nyt

Yhdeksän vuotta kateissa ollut kissa löytyi yllättäen Facebook-ilmoituksen avulla.

Vuoden ikäisenä kadonnut Pörrö-kissa pääsi yhdeksän vuoden jälkeen takaisin kotiinsa. MTV Uutiset jututti omistajaa sekä löytöeläintalon omistajaa tapahtuneesta.

Katso yltä pieni video Pörröstä kotiinpaluun jälkeen!

Kissa löytyi viikko sitten

Pörrö--kissa löytyi Yli-iin kylältä noin viikko sitten. Se tuotiin Vierashuoneen löytöeläintaloon Kempeleessä.

Talon toiminnasta vastaava Simo Tolonen kertoo MTV Uutisille, että ilmoituksen siitä teki eräs paikallinen asukas, jonka talon alla kissa oli viime syksystä lähtien silloin tällöin majaillut.

– Eri kylän osista on tullut ilmoituksia tuon näköisestä kissasta, mutta varmaa tietoa ei ole, missä navetoissa se on pyörinyt ja kuka sitä on ruokkinut.

Tolosella on tapana jakaa löytöeläimistä kuvia sosiaalisessa mediassa erilaisissa ryhmissä ja kadonneet-palstoilla, jotta ne tavoittaisivat mahdollisimman laajan yleisön.

Omistaja hämmästyi valtavasti

Sosiaalisen median kautta Pörrö omistaja löytyikin. Tolonen kertoo, että omistaja otti saman tien yhteyttä nähtyään ilmoituksen.

Omistaja Marjo Niemelä kertoo MTV Uutisille olleensa valtavan hämmästynyt siitä, että Pörrö todella löytyi näin monen vuoden jälkeen. Hän ei ollutkaan aluksi uskoa silmiään, kun näki kuvan tutunnäköisestä kissasta somepäivityksessä.

Kissa lähti yllättäen omille teilleen

Marjo kertoo, että Pörrö katosi aikoinaan noin vuoden ikäisenä. Se oli siihen saakka ollut ulkokissa, mutta palannut aina kotiin.

Eräänä päivänä sitä ei kuitenkaan enää näkynyt.

– Varmaan eksyi raukka vahingossa, Marjo huokaa.

Marjolle kerrottiin, että Pörrö oli nähty lähistöllä Puusaaressa. Hän kävi useaan otteeseen paikan päällä, mutta kissasta ei näkynyt jälkeäkään.

– Ensin etsin sitä joka päivä. Kävin huhuilemassa sitä. Sitten kävin siellä useamman kerran viikossa.

Kissa katosi vuosiksi

Etsinnät eivät tuottaneet tulosta. Kun talvi tuli, Marjo alkoi ajatella, että Pörrö oli varmaan jäänyt auton alle tai tullut syödyksi. 

Marjo muistelee, että ensimmäisinä vuosina sitä etsittiin oikein auton kanssa metsästä pitkiä aikoja. Lopulta uusia havaintojakaan ei enää tullut.

Viime syksynä, monen vuoden jälkeen, Marjo kertoi, että havaintoja samannäköisestä kissasta alkoi jälleen tulla lähiseudulta. Kissaa ei kuitenkaan löytynyt.

Pörrön katoaminen oli kova paikka Marjolle ja hänen perheelleen.

– Se oli kauhean rakas.

Facebook-päivitys auttoi tuomaan Pörrön kotiin

Marjo kävi aina välillä selaamssa Facebookin "puskaradioryhmiä" sen toivossa, että josko kissasta vielä tulisi havaintoja.

Näin yllättäen kävikin, kun tutunnäköinen kissa kiinnitti Marjon huomion.

Hän kertoo, ettei ollut ensin uskoa silmiään.

– Ajattelin, että ei voi olla totta, tuohan on ihan kuin meidän Pörrö. Tuntomerkit täsmäsivät. Sillä oli esimerkiksi mustaa leuan alla aivan samassa kohtaa.

Hän näytti kuvan kissasta tyttärilleenkin, koska tuntui hämmentävältä ajatella, että Pörrö olisi niin monen vuoden jälkeen löytynyt.

– Hekin katsoivat, että ei voi olla totta, tuohan on Pörrö.

Marjo otti saman tien yhteyttä löytöeläintaloon ja kertoi, että kissa taitaa olla hänen. 

Pörrö tunnisti heti

Löytöeläintalon Tolonen kertoo, että Pörrö oli löytynyt erään talon luota lähistöltä. Talon omistaja oli sen sieltä huomannut ja viime kesästä asti ruokkinut.

Marjo sai myös kissasta ilmoittaneen naisen yhteystiedot ja sovittiin, että kissa viedään löytöeläintaloon.

Löytöeläintalolla Pörrö reagoi hänen ääneensä heti. Työntekijöihin se ei ollut reagoinut samalla tavalla, mikä vahvisti Marjon uskoa siihen, että kissa oli todella heidän. 

– Sanoin sille, että Pörrö, muistatko minut ja se katsoi minua suoraan silmiin. Se tuli suoraan häkistä luokseni verkon taakse.

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Pörrö pääsi eilen kotiinsa. Marjo tyttärineen on hemmotellut sitä.

– Se muistaa heidätkin vielä, Marjo kertoo.

Pörrö on kotiutunut mainiosti.

Pörrö kotona.

Vointi parempaan päin

Marjo kertoo, että Pörrön turkki oli aikamoisessa takussa, kun se löytyi. Se on ollut eläinkodissa saamansa madotuslääkkeen jälkeen huonovointinen ja oksennellut ja ripuloinut, mutta Marjo kertoo, että sen vointi on nyt kohenemaan päin.

– Sen turkki on niin kipeä, kun se on takussa.

Kuluneet vuodet ovat jokseenkin mysteeri

Kukaan ei tiedä varmasti, mitä kaikkea kissan kuluneisiin vuosiin on mahtunut. Marjo kertoo, että sen turkissa on myös kaljuja kohtia.

Lisäksi sen ihossa on jälkiä, joiden perusteella löytöeläintalon väki on aika varma, että Pörrö on ollut tappeluissa.

Pörrölle on varattu aika lääkäriin, jotta turkki ajetaan pois. Se on saanut myös suolta parantavaa lääkettä madotuslääkkeen ohella.

Tänään lauantaina kissa on jo syönyt.

Nyt sisäkissaksi

Marjosta tuntuu uskomattomalta, että kissa voi tällä tavalla löytyä. Hänestä tuntuu häkellyttävältä, että se vielä kaiken lisäksi näin monen vuoden jälkeen tunnistaa omistajansa.

– Tuli itsellä vielä itkukin silmään, että mitä kaikkea olet ressukka joutunut kokemaan, Marjo huokaa.

Pentuna Pörrö viihtyi enimmäkseen ulkona. Nyt Marjo naurahtaa, että se on taitanut ulkoilla aivan riittävästi ja viihtynee jatkossa sisätiloissa.

Lue myös:

    Uusimmat