Oven ulkopuolelta kuuluu laukauksia. Oppilaat piileskelevät opettajan kanssa luokassa ja toivovat, ettei ampuja pääse sisään. Paniikissakin yritetään tukea toisia, halataan ja lohdutetaan.
– Se oli elämäni rankin päivä.
Näin kertoo nykyinen europarlamentaarikko, entinen Jokelan koulun oppilas Alviina Alametsä. Hän oli yhdeksännellä luokalla Jokelan koulussa sinä päivänä, kun Pekka-Eric Auvinen tuli aseen kanssa kouluun ja surmasi yhdeksän ihmistä, mukaan lukien itsensä.
Alametsä oli piilossa luokkahuoneessa, johon ampuja yritti päästä sisään. Opettaja oli läsnä luokassa, mutta myös hän oli syvästi järkyttynyt.
– Eihän kenelläkään ollut valmiuksia toimia tällaisessa tilanteessa.
Lue myös: Pysäyttävä haastattelu – Jokelan kouluampujan vanhemmat eivät osanneet aavistaa mitään: "Sieltä löysin Pekan jättämän viimeisen kirjeen"
Epätietoisuus kesti tunteja
Luokassa piileskelijöiden piti olla hiirenhiljaa. Pelko siitä, että joku kuulee ja tulee sisälle luokkaan valtasi mielen.
Koulussa oli juuri luettu äidinkielentunnilla Anne Frankin päiväkirjaa.
– Se jäi mieleen, kun siellä ullakolla piileskeltiin. Muistan, että siinä tuli todella voimakas tunne, että me olemme täällä ja kohta meidät ammutaan.
Auvinen ei koskaan tullut luokkaan sisälle.
– Mutta minun kaverini kuoli siinä tilaneessa ja monta tuttua, Alametsä kertoo.
Katso myös: Poliisin rekonstruktio näyttää Jokelan koulusurmaajan liikkeet. Juttu jatkuu videon jälkeen...
2:08
Alametsä piileskeli luokkatovereidensa kanssa luokassa pari tuntia. He eivät tienneet täysin, mitä ulkona tapahtuu. Luokkaan kuului laukausten ääniä.
– Siinä oli voimakas hengenvaaran kokemus. Silloin kun luodit ja laukaukset tulivat lähemmäs ja lähemmäs, olin aika vakuuttunut, että tämä on minun viimeinen hetkeni tällä maapallolla.
Epätietoisuus kesti siihen asti, kunnes karhuryhmä tuli päästämään oppilaat ulos luokasta. Poliisit opastivat koululaisia juoksemaan ensin ulos luokasta ja sitten koulurakennuksesta. Tilanteesta poispääseminen oli helpottavaa, mutta pahin oli jo tapahtunut.
– Suru oli läsnä. Olimme siihen mennessä jo saaneet tietoomme, että paljon ihmisiä on kuollut.
Moni syrjäytyi ja masentui tapahtumien jälkeen
Alametsä oli tuolloin yhdeksännellä luokalla. Koulunkäynnin jatkaminen tapahtumien jälkeen oli erittäin haastavaa.
– Siihen olisi tarvinnut erityistä tukea. Toivon, että asiat ovat nyt siitä ajasta edistyneet, mutta silloin oli ainakin ongelmia siinä, että miten ihmiset pääsevät takaisin arjen rytmiin. Moni myös syrjäytyi.
Katso myös: Näin Alametsä kommentoi Jokelan tragediaa, kun koulusurmista oli kulunut 10 vuotta vuonna 2017
Tapahtumien vaikutukset Alametsään ovat olleet hänen omien sanojensa mukaan todella syvät. Tapahtumilla oli suuri vaikutus europarlamentaarikkona ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna toimivan Alametsän uravalintaan.
– Tapahtumien myötä ymmärsin, että etenkin mielenterveyspolitiikka on Suomessa huonolla tolalla. Ampuja oli yrittänyt hakea apua mielenterveyden ongelmiin, eikä ollut saanut kunnon apua. Myös tapahtumien jälkihoito oli haasteellista.
– Tapahtuma vaikutti muutenkin maailmankuvaani paljon. On pitänyt käydä todella syvissä vesissä ja kyseenalaistaa koko ihmisyyttä ja löytää myös empatiaa.
Ratkaisuja ongelmiin täytyy löytää
Alametsä kirjoitti aiheesta kirjan, jota ei kuitenkaan ole julkaistu. Kirja syntyi, koska hän halusi oppia ymmärtämään tekijää. Mutta toisen ihmisen mieleen ei voi päästä.
– Joitakin asioita siinä oppii ymmärtämään.
Kirjan pohjalta on tehty silti dokumenttielokuva, Pekka – Inside the Mind of a School Shooter.
Tapahtuneen taustalla oli tälläkin hetkellä paljon julkisuudessakin puhuttavat teemat. Koulukiusaaminen, ulkopuolelle jättäminen ja mielenterveysongelmat.
– Nämä asiat hänen kohdallaan varmasti myötävaikuttivat siihen, että tuli näitä hirveitä, radikaaleja ajatuksia.
Alametsä on sanonut aiemmin, että "tekijä ei yksin ollut syyllinen, me kaikki olimme".
– Tarkoitan sitä yhteisöllisyyttä, huomattiinko esimerkiksi ulkopuolelle jättämistä tai kiusaamista tarpeeksi ajoissa?
Lue myös: Poliisin rekonstruktiot Jokelan ja Kauhajoen koulusurmaajien liikkeistä ovat karua katsottavaa – näin kylmän suunnitelmallisesti molemmat etenivät
Pekka-Eric Auvinen oli abiturientti ja Alametsä tuolloin yhdeksäsluokkalainen. He eivät siis liikkuneet samoissa sosiaalisissa piireissä. Alametsä kertoo kuitenkin huomanneensa, että koulun ilmapiirissä oli haasteita.
– Semmoisia normaaleja haasteita, mitä varmasti muissakin kouluissa on.
Jokelan ja Kauhajoen kouluampumiset jäivät onneksi Suomessa ainoiksi laatuaan, mutta kiusaaminen ja nuorten väkivalta ovat olleet surullisen paljon esillä viime aikoina.
Alametsän mukaan olisi tärkeää miettiä, millaisia ratkaisuja aikuiset voivat keksiä nuorten auttamiseksi.
– Uusia ratkaisuja täytyy keksiä, että tällaiset tapahtumat eivät enää toistuisi.
MTV Uutiset juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimmat uutistapahtumat näiden vuosien varrelta. Jaksot ovat katsottavissa mtv-palvelussa 25. huhtikuuta lähtien sekä mtv3-kanavalla sunnuntaisin kello 19.30 alkaen.