Yhdysvallat edelleen aseteollisuuden ykkönen – Suomellekin hävittäjiä kaupitteleva yhtiö nousi 25 kärkeen

Yhdysvaltain asema aseteollisuuden ykkösmaana ei horju. Rafale-hävittäjiään menestyksekkäästi kaupannut ranskalainen Dassault nousi top 25:een.

Maailman suurimpien ase- ja sotilastarvikeyhtiöiden myynti lisääntyi vajaat yhdeksän prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019, kertoo Tukholman rauhan- ja konfliktintutkimuslaitos Sipri.

Laitoksen tuoreen raportin mukaan alan 25 suurimman yhtiön yhteenlasketun myynnin arvo oli viime vuonna 361 miljardia dollaria eli vajaat 300 miljardia euroa.

Yhdysvaltain asema ase- ja sotilastarvikemarkkinoilla on yhä hallitseva: alan viisi suurinta yhtiötä ja puolet 25 suurimmasta on amerikkalaisia.

Samaan joukkoon mahtuu myös neljä kiinalaista ja kuusi eurooppalaista yhtiötä, Sipri kertoo.

Suurin lisäys ranskalaisyhtiöllä

Myyntiään menettäneiden venäläisyhtiöiden määrä suurimpien ase- ja sotilastarvikevalmistajien joukossa putosi kolmesta kahteen.

Osalla suurista yhtiöistä aseiden ja muiden sotilastarvikkeiden myynti muodostaa vain alle viidenneksen yhtiön kokonaismyynnistä, osalla taas yli 90 prosenttia.

Rahassa mitattuna eniten ase- ja sotilastarvikemyyntiään lisäsi Siprin mukaan viime vuonna amerikkalainen Lockheed Martin, joka tunnetaan muun muassa F-35-hävittäjän valmistajana.

Prosentuaalisesti suurimman lisäyksen, 105 prosenttia, kirjasi puolestaan ranskalainen Dassault Aviation.

– Voimakas lisäys Rafale-hävittäjien toimituksissa vientiin toi Dassault Aviationin ensimmäistä kertaa 25 suurimman aseyhtiön joukkoon, kertoo Lucie Beraud-Sudreau Sipristä.

Neljä viidestä HX-ehdokkaasta

Sekä Rafale että F-35 ovat tarjolla Suomen Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi.

Maailman suurimpien ase- ja sotilastarvikevalmistajien joukkoon mahtuvat myös Super Hornetia valmistava Boeing (sijalla 2) sekä Eurofighter Typhoonin taustalla olevaan yhteenliittymään kuuluvat BAE Systems (7.), Leonardo (12.) ja Airbus (13.).

Suomen HX-hävittäjähankkeen ehdokkaista vain Gripeniä valmistava ruotsalainen Saab on siten ulkona suurimpien listalta.

Kiinassa suurten asevalmistajien myyntiä on Siprin mukaan lisännyt maan omien asevoimien kaluston uudenaikaistaminen.

Suurimpien venäläisyritysten laskeviin myyntilukuihin taas on vaikuttanut kotimainen kilpailu ja esimerkiksi valtion vähentyneet investoinnit laivaston uusimiseen.

Siprin 25 suurimman ase- ja sotilastarvikevalmistajan listalle nousi vuonna 2019 ensi kertaa yhtiö Lähi-idästä. Arabiemiraateissa päämajaansa pitävä EDGE syntyi useiden pienempien yhtiöiden liityttyä viime vuonna yhteen.

– EDGE on hyvä esimerkki siitä, miten sotilaskaluston suuri kansallinen kysyntä yhdistettynä haluun olla riippumattomampi ulkomaisista toimittajista ruokkii aseteollisuusyritysten kasvua Lähi-idässä, Pieter Wezeman Sipristä kertoo.

Venäläisiä ja kiinalaisia yhtiöitä lukuun ottamatta suurimmat ase- ja sotilastarvikevalmistajat ovat levittäytyneet hyvin laajasti eri puolille maailmaa erilaisten tytäryhtiöiden ja yhteisyritysten kautta.

Siprin mukaan 15 suurimmalla yhtiöllä on toimintaa yhteensä 49 valtiossa, yhä enemmän myös etelän kehittyvissä maissa.

Lue myös:

    Uusimmat