Yhdysvaltojen ja Filippiinien presidentit tapaavat alkavalla viikolla Valkoisessa talossa.
Yhdysvallat kehotti lauantaina Kiinaa lopettamaan provokaatiot ja vaarallisen käytöksen Etelä-Kiinan merellä.
Yhdysvaltojen kehotuksen taustalla on Filippiinien ja Kiinan rannikkovartiostojen alusten välillä viikko sitten tapahtunut läheltä piti -tilanne. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller kuvaili Spratlysaarten lähellä nähdyn tapauksen olleen muistutus filippiiniläisaluksiin kohdistuvasta Kiinan häirinnästä ja pelottelusta kiistellyllä vesiväylällä.
Yhdysvallat sanoi myös reagoivansa, jos Filippiinien asevoimia vastaan hyökättäisiin.
Yhdysvallat on viime aikoina tiivistänyt yhteistyötään Filippiinien kanssa, ja presidentti Joe Bidenin on määrä tavata maan presidentti Ferdinand Marcos Jr. ensi viikolla Valkoisessa talossa.
Biden on viime aikoina pyrkinyt vahvistamaan suhteitaan liittolaistensa kanssa Aasiassa. Filippiinit on Yhdysvalloille tärkeä kumppani, sillä se sijaitsee lähellä tärkeitä meriväyliä ja Taiwania. Lisäksi Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset suhteet ovat olleet viime vuosina hyiset.
Kiina: Filippiinit provosoi
Filippiiniläisalukset olivat liikkuneet viikko sitten sunnuntaina kiisteltyjen Spratlysaarten lähistöllä, kun Kiinan rannikkovartioston alus oli estänyt yhden aluksen liikehdinnän. Filippiiniläisaluksen kapteenin mukaan törmäys oli lähellä, sillä alukset kävivät vain 45 metrin etäisyydellä toisistaan.
Tapausta olivat todistaneet useat filippiiniläisalusten matkassa olleet median edustajat, mukaan lukien toisesta rannikkovartioston aluksesta tilannetta seuranneet uutistoimisto AFP:n toimittajat.
Kiinan ulkoministeriö kommentoi viikon takaista välikohtausta perjantaina. Ministeriö sanoi Filippiinien rannikkovartioston alusten tunkeutuneen ilman lupaa Kiinan alueelle ja kuvaili toiminnan olleen ennalta harkittua ja provosoivaa.
Filippiinit vastasi Kiinan väitteeseen, että rutiininomainen partiointi Filippiinien omilla aluevesillä ei ole ennalta harkittua tai provosoivaa toimintaa. Filippiinit ilmoitti jatkavansa partiointia alueella jatkossakin.
Kiinan ja Filippiinien lisäksi monet muutkin alueen valtiot vaativat Spratlysaaria itselleen kokonaan tai osittain. Vaateita ovat esittäneet ainakin Malesia, Vietnam, Taiwan ja Brunei.