Amnesty: Suomessa merkkejä kokoontumisvapauden rajoittamisesta

2:17img
Kesäkuun lopussa Elokapina marssi keskelle Länsiväylää – poliisi raahaa mielenosoittajia tieltä
Julkaistu 09.07.2024 02:01

MTV UUTISET – STT

Suomessa on merkkejä kokoontumisvapauden rajoittamisesta, kerrotaan Amnestyn raportissa.

Tutkimuksen mukaan mielenosoitusoikeuksia rajoitetaan Euroopassa järjestelmällisesti, sanoo Amnesty tiedotteessa. Rajoituksia on asetettu perusteetta monissa maissa esimerkiksi rasisminvastaisille mielenosoituksille tai sateenkaari-ihmisten järjestämille mielenosoituksille, mikä kertoo Amnestyn mukaan syrjinnästä.

Amnesty Internationalin tutkimuksessa selvisi, että Euroopassa on laajalti käytössä kokoontumisvapautta tukahduttavia lakeja. Järjestö tutki 21 Euroopan maata, jotka kaikki ovat allekirjoittaneet keskeiset kokoontumisvapautta suojaavat ihmisoikeussopimukset.

– Tutkimuksemme antaa hälyttävän kuvan Euroopan laajuisesta hyökkäyksestä mielenosoitusoikeutta vastaan, Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard toteaa tiedotteessa.

Raportin mukaan myös valvontateknologiaa käytetään Euroopassa yhä enemmän.

– Rauhanomaiset mielenosoitukset ovat olleet läpi historian keskeisiä monien nykyään itsestään selvinä pidettyjen oikeuksien ja vapauksien saavuttamisessa. Silti eri puolilla Eurooppaa lait ja käytännöt uhkaavat rauhanomaisen kokoontumisvapauden toteutumista, Callamard sanoo.

Lue myös: Amnesty kritisoi: Suomen poliisilaitokset kohtelevat mielenosoituksia eri tavoin

Poliisi käyttää tarpeetonta voimaa

Kansalaistottelemattomuus kuuluu kokoontumisvapauden suojan piiriin, Amnestyn tiedotteessa sanotaan. Raportin mukaan Suomessa mielenosoittajiin kohdistuu poliisin suhteetonta voimankäyttöä ja rajoittavia käytäntöjä etenkin ilmastomielenosoitusten ja kansalaistottelemattomuuden kohdalla.

– Valtaosa mielenosoituksista Suomessa sujuu hyvin ja viranomaiset turvaavat niitä asianmukaisesti. Suomen kokoontumislaki seuraa pitkälti kansainvälisiä normeja, Amnestyn Suomen-osaston asiantuntija Anu Tuukkanen sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Sirpa Selänne tulistui ”ajotiellä makoileville” mielenosoittajille: ”Millainen vanhempi hyväksyy tällaisen käytöksen omilta lapsiltaan?”

Tuukkasen mukaan kokoontumislaki kuitenkin antaa viranomaisille runsaasti harkintavaltaa, minkä vuoksi viranomaisten toiminta voi mennä yhä enemmän eurooppalaisten rajoittavien trendien suuntaan.

Ihmisoikeussopimuksia ei ole pantu täytäntöön

Valtioilla on kansainvälinen oikeudellinen velvoite turvata rauhanomaisia kokoontumisia. Monet tutkituista maista eivät ole kuitenkaan raportin mukaan panneet täytäntöön kokoontumisvapautta suojaavia ihmisoikeussopimuksia kansallisessa lainsäädännössään.

– Viime vuosina useat hallitukset ovat asettaneet laajoja rajoituksia mielenosoituksille. Tekosyinä rauhanomaisten mielenosoitusten tukahduttamiseen hallitukset ovat käyttäneet esimerkiksi "kansallista turvallisuutta" ja "yleistä järjestystä", Amnestyn tiedotteessa sanotaan.

Lue myös: Homovastaisia kylttejä kuljettaneen ajoneuvon kimppuun käytiin Helsingissä: Poliisi kertoo tilanteesta MTV Uutisille

Lisäksi viranomaisten ja poliitikkojen käyttämällä halventavalla retoriikalla mielenosoittajista pyritään Amnestyn mukaan oikeuttamaan lainsäädännön tiukentamista. Järjestön mukaan Euroopassa käytetään laajasti leimaavaa kieltä mielenosoituksista.

– Julkinen keskustelu kielii siitä, että monet eivät ymmärrä mielenosoittamisen olevan kaikille kuuluva perus- ja ihmisoikeus tai että mielenosoitukset saavat aiheuttaa häiriötä, Tuukkanen sanoo.

Vakavia vammoja

Raportin mukaan poliisin voimankäyttö on liiallista tai tarpeetonta mielenosoituksissa Euroopassa. Tiedotteessa sanotaan, että poliisin käyttämä voima on johtanut monissa maissa vakaviin vammoihin. Ranskassa ja Saksassa on ollut mielenosoitusten vuoksi luun- ja hammasmurtumia, Espanjassa vakavia päävammoja ja Ranskassa käden menetys. Tarpeettomia voimakeinoja on raportin mukaan käytetty myös lapsiin.

Lue myös: 100 000 osallistujaa – näin Prideä on juhlittu Helsingissä

Elokapina syyttää poliisia väkivallasta

Elokapinan mielenosoituksessa nähtiin rajuja otteita

Tuoreimmat aiheesta

Amnesty