YK:n ilmastokokous alkaa Egyptissä – suomalaiset kansalaisjärjestöt vaativat vauraita maita kantamaan vastuunsa

5:18img
Katso video: Nämä ovat hankalimmat neuvottelukysymykset alkavassa ilmastokokouksessa Egyptissä.
Julkaistu 06.11.2022 06:01

MTV UUTISET – STT

YK:n kansainvälinen ilmastokokous alkaa tänään Egyptissä Sharm el-Sheikissä.

Kokous kestää 18.marraskuuta asti. Ilmastokokouksessa (COP27) jatketaan työtä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi.

Kokouksen käynnistää valtionjohtotason huippukokous, jossa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Pääministeri Marin pitää kokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron.

Jälkimmäisellä kokousviikolla Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Lue myös: Egyptin ilmastokokous alkaa: "Tällä hetkellä maailman maat laittavat enemmän rahaa fossiilienergian pönkittämiseen kuin ilmastokriisin torjumiseen"

Päästöjä vähiten aiheuttaneet maat kärsivät vaikutuksista eniten

Kokous järjestetään pitkästä aikaa Afrikan mantereella. Suomalaiset kansalaisjärjestöt odottavat, että Afrikan maille tärkeistä kysymyksistä, kuten ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja ilmastotuhojen taloudellisen taakan jakamisesta, tehdään päätöksiä neuvotteluissa.

–  Ilmastoneuvotteluiden uskottavuutta ja kehittyvien maiden luottamusta nakertaa, että vauraat maat ovat pettäneet Pariisin sopimukseen kirjatut ilmastorahoituslupaukset. Rahoitus, jonka tarkoitus on tukea kehittyviä maita ilmastonmuutoksen sopeutumisessa ja hillinnässä, on jäänyt osin toteutumatta, kertoo tiedotteessa suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Samalla järjestö toteaa, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat ääri-ilmiöt, kuten tulvat ja myrskyt, lisääntyvät samaan aikaan voimakkaasti ja aiheuttavat valtavia kustannuksia sekä peruuttamattomia menetyksiä etenkin kaikkein köyhimmille maille.

Järjestöt vaativat, että ilmastokokouksessa tehdään päätös erillisen rahoitusmekanismin perustamisesta ilmastonmuutoksesta johtuvien menetysten ja vahinkojen korvaamiseksi.

Lue myös: YK:n pääsihteeri: Jos ilmastonmuutoksen suuntaa ei saada muuttumaan, olemme tuomittuja 

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos