YK:n ilmastokokouksessa Egyptin Sharm el-Sheikhissä etsitään keinoja kriisiin sopeutumiseen. Asiantuntijan mukaan ilmastokriisin vaikutukset osuvat pahiten tyttöihin.
Viime vuonna voimaan astuneesta ilmastosopimuksesta ei enää väännetä, vaan sen käytäntöön saattamisesta. Kehittyvät maat odottavat yhä teollisuusmailta sadan miljardin dollarin ilmastokorvausta.
Pitkäaikaisena tavoitteena on ollut, että kehittyvät maat investoivat 100 miljardia dollaria vuodessa vuodesta 2020 alkaen auttaakseen haavoittuvassa asemassa olevia maita sopeutumaan ilmastonmuutokseen, mutta tavoite ei ole edelleenkään täyttynyt.
– Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä on tärkeää vähentää päästöjä. Nyt Egyptin ilmastokokouksessa on myös kysymys menetysten ja vahinkojen korvaamisesta, Plan International Suomen vaikuttamistyön asiantuntija Niina Ratilainen kertoo.
Korvausten saajien puolella ovat olleet myös Kiina ja Intia jopa hieman kyseenalaisesti, kertoo Siemenpuu-säätiön toiminnanjohtaja Hanna Matinpuro.
– Monesti Kiina ja Intia ovat neuvotteluissa yhtenä kehittyvien maiden rintamaa. Ne haluavat olla sillä puolella, eikä ottaa niin suurta vastuuta omista päästöistään. Monet pienet saarivaltiot ovat vaatineet, että Kiina ja Intia pitäisi saada rahoittamaan menetyksiä ja tuhoja, Matinpuro kertoo.
Lue lisää: Egyptin ilmastokokouksessa selvisi, että vasta 32 maata on vähentänyt päästöjä 15 vuoden aikana
Suomalaiset kansalaisjärjestöt vaativat vauraita maita kantamaan vastuunsa ilmastokriisissä
Ilmastokriisi lisää eriarvoisuutta
Ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat pahiten tyttöihin, huomauttaa Planin Ratilainen. Muutokset elinympäristössä lisäävät eriarvoisuutta ja köyhyyttä, mikä näkyy etenkin tyttöjen koulujen keskeytymisenä sekä kotivastuun ja töiden lisääntymisenä.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
– Tällä hetkellä esimerkiksi Etiopiassa Itä-Afrikassa kuivuuden takia monet perheet ovat saattaneet menettää koko karjan ja sitä kautta elinkeinon. Silloin joudutaan ottaa monesti tyttö ensimmäisenä pois koulusta vastaamaan kotitöistä, Ratilainen sanoo.
Ilmastokriisi lisää Ratilaisen mukaan jopa pakkoavioliittoja.
– Silloin kun perheen toimeentulo heikkenee, usein konflikteissa ja kriiseissä joudutaan turvautumaan äärimmäisiin keinoihin. Sitä kautta liian varhaiset avioliitot pääsevät toteutumaan.
Kaksiviikkoisessa ilmastokokouksessa Egyptissä jatketaan työtä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi. Ratilaisen mukaan mikään maa ei ole suoriutunut tavoitteissaan vielä täysin puhtain paperein.
– Kaikki maat ovat mukana Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteessa rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen, mutta selvää on, että kukaan ei oikeastaan tee tässä vielä tarpeeksi, Ratilainen sanoo.
Mitä Egyptin ilmastokokous tuo köyhille maille? Katso Uutisaamun keskustelu! Haastattelussa Plan International Suomen vaikuttamistyön asiantuntija Niina Ratilainen ja Siemenpuu-säätiön toiminnanjohtaja Hanna Matinpuro.
8:46