Ilmastonmuutos ei välttämättä lisää myrskyjen ja rajuilmojen määrää tulevaisuudessa, mutta myrskytuhot saattavat olla aiempaa pahempia.
Syysmyrsky on monelle tuttu sana, mutta ovatko myrskyt syksyisin yhtään sen yleisempiä kuin muina vuodenaikoina? Ilmatieteen laitoksen tutkijan ja sään ääri-ilmiöt ja ilmastonmuutos -ryhmän päällikön Anna Luomarannan mukaan näin ei ole. Toinen vuodenaika kuitenkin korostuu tilastoissa.
– Niitä [myrskyjä] esiintyy eniten joulu- ja tammikuussa, ihan tällaisia matalapainemyrskyjä ja toisaalta rajuilmatilanteita on eniten kesällä, Luomaranta kertoo.
Maallikon puheessa myrskylle ja rajuilmalle ei välttämättä tehdä suurta eroa, mutta asiantuntijoilla etenkin myrskylle on tarkka määritelmä. Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskyillä tarkoitetaan matalapaineisiin liittyviä verrattain laaja-alaisia ja pitkäkestoisia voimakkaita tuulia. Rajuilmat taas ovat ukkospilviin liittyviä rajuja, usein lyhytkestoisia ja paikallisia ukkospuuskia.
Myrskyt ja rajuilmat eivät ole joka puolella Suomea yhtä yleisiä. Koska myrskyihin liittyy pitkäkestoisia voimakkaita tuulia, esiintyy niitä Luomarannan mukaan lähes yksinomaan rannikkoalueilla. Rajuilmoilla on kuitenkin suosikkimaakunta.
– Ukkosia on esiintynyt viime vuosikymmeninä eniten Pohjanmaan seudulla, Luomaranta paljastaa.
Luomarannan mukaan nyt näyttää siltä, että ilmastonmuutos ei ole tuomassa myrskyjen määrään merkittävää muutosta. Niiden aiheuttamat tuhot voivat kuitenkin olla aiempaa pahempia.
– Talviaikaan meillä routa vähenee eli se ei ole ankkuroimassa niitä puita paikoilleen, Luomaranta selittää.
Lue myös: Trombin esiaste puhuroi Helsingin yllä – meteorologi: Lehtisaaressa nähtiin "kansankielisesti trombi veden päällä"
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.