BRI eli "kehonpyöreysindeksi" ottaa huomioon myös vyötärön mitan.
Painoindeksiä eli BMI:tä on jo pidempään kritisoitu siitä, ettei se täytä tehtäväänsä yksittäisen henkilön terveyden tulkkina. Painoindeksi ei esimerkiksi ota huomioon lihasmassaa, vaan laskee sen painon ylipainoksi.
Nyt tilalle ehdotetaan uutta mittaria nimeltä BRI, kertoo Seattle Times.
Lue myös: Lihavuuslääke semaglutidin käyttö lisääntynyt valtavasti: "Nyt on hyvät ajat käsillä"
Mikä on BRI ja miten se toimii?
BMI lasketaan pituuden ja painon perustella.
BRI eli body roundness index, "kehonpyöreysindeksi", ottaa huomioon pituuden ja vyötärön mitan, mikä voisi kertoa keskivartalolihavuudesta ja sisäelinten ympärille kertyneestä rasvasta.
Kaikkia ongelmia se ei kuitenkaan ratkaise.
– BRI on "parempi" kuin BMI, mutta se pitää edelleen yllä painoon keskittyvää terveydenhoitoa. Lihaville määrätään edelleen paininpudotusta hoidoksi tilaan, joka toi heidät lääkäriin, vaikka laihalle ja aivan samasta tilasta kärsivälle määrättäisiin jotakin muuta, Seattle Timesin Carrie Dennett huomauttaa.
ABC Newsin mukaan BRI:n ongelma on, että se suosii tietynlaisia vartalomalleja, käytännössä hoikkia.
Rasva voi kertyä vatsaan tai reisiin, mutta onko paikalla väliä? Ylilääkäri muistuttaa eroista – "Haitallisempaa terveydelle". Juttu jatkuu videon alla.
9:47
Miten BRI lasketaan?
Kesällä 2024 julkaistussa tutkimuksessa BRI:tä pidettiin parempana mittarina, kun tutkimuskohteena oli kuolleisuus kaikista syistä.
Tutkimuksessa BRI laskettiin käyttämällä kaavaa 364.2 − 365.5 × √(1 − [vyötärön ympärysmitta senttimetreinä / 2π]² / [0.5 × pituus senttimetreinä]². Kaava on monimutkainen, mutta netistä löytyy myös automaattisia laskureita.
Ravitsemusterapeutti Maya Fellerin mukaan terveyden seuraamisen suhteen parasta saattaisi olla tuijottaa ulkomuodon sijaan "sisäisiä asioita", kuten verenpainetta, kolesteroli- ja sokeriarvoja.
Lue myös: "Fit but fat" on totta? Tutkimuksen mukaan ylipainoinenkin voi olla terve
Yksi lihoo, toinen ei – tutkimus: Geenit voivat suojata ylipainolta
Tiesitkö tämän? Lievä ylipaino suojaa ikäihmistä – alipano taas lisää jopa kuoleman riskiä
Katso myös: Onko painoindeksi hyvä mittari? Lihavuustutkija vastaa
7:54
Lähteet: Seattle Times, Jama network open, ABC News