"Yksi yleisimpiä infektioita, joiden takia tullaan lääkäriin" – yli puolet naisista saa virtsatietulehduksen ainakin kerran elämässään

Kirveleekö ja tuntuuko kipua, kun käyt pissalla? Sinulla saattaa olla virtsatietulehdus. Kysyimme lääkäreiltä, millä keinoin tätä inhottavaa vaivaa voi hoitaa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, osaston ylilääkäri Tomi Mikkola Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoo, että yli puolet naisista saa virtsatietulehduksen ainakin kerran elämässään.

– Se on yksi yleisimpiä infektioita, joiden takia tullaan yleislääkärin vastaanotolle.

Syynä virtsatieinfektioon ovat yleensä suoliston omat bakteerit, jotka pääsevät nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon ja aiheuttavat tulehduksen. 

Mikkolan mukaan yli 80 prosentilla naisista tulehduksen aiheuttaa suoliston yleisin bakteeri, Escherichia coli.

"Etenkin naisilla tämän tyyppiset tulehdukset yleisiä"

Myös urologian erikoislääkäri Pekka Kinnala Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että virtsatietulehdus on varsin yleinen tauti.

– Etenkin naisilla tämän tyyppiset rakkotason tulehdukset ovat tosi yleisiä, ja niihin saa terveyskeskuksista antibioottikuurin. Välttämättä ei tarvitse antaa edes näytteitä.

Tulehdusriski kasvaa iän myötä, naisilla vaihdevuosien jälkeen. Kinnalan mukaan tulehdus yleistyy miehillä oikeastaan vasta 50 ikävuoden jälkeen, kun eturauhasen liikakasvun takia virtsankulku heikkenee.

Mikkolan mukaan hyvin iäkkäillä naisilla ja miehillä virtsatieinfektiota esiintyy lähes yhtä paljon. Nuorilla tulehdusta voi alkaa ilmetä, kun aletaan harrastaa seksiä.

Oireet vaihtelevat

Mikkolan mukaan virtsatietulehduksen oireet alkavat yleensä muutamassa päivässä. Tyypilliset oireet ovat kipeä alavatsa, tiheä virtsaamisen tarve ja kipu virtsatessa.

Oirekirjo on laaja ja vaihtelee yksilöllisesti. Kinnalan mukaan jokin oire voi olla voimakkaampi kuin toiset.

Kinnalan mukaan varsinkin iäkkäämmillä miehillä virtsan kulku heikkenee ja rakko tyhjenee huonommin.

Oireet riippuvat Mikkolan mukaan siitä, kuinka ylhäälle virtsaputkeen bakteeri on päässyt, eli mitä lähempänä se on munuaista. Jos tulehdus nousee munuaisiin, kyseessä voi olla sairaalahoitoa vaativa munuaisaltaiden tulehdus. Sen oireina voi olla kylki- ja selkäkipua sekä kuumetta.

Myös sukupuolitaudit oireilevat samoin

Virtsatieinfektio voi myös olla täysin oireeton. Näin on erityisesti iäkkäämmillä.

– Toisaalta iäkkäämmillä henkilöillä voi olla rankkojakin oireita, esimerkiksi sekavuutta ja yleiskunnon heikentymistä, Mikkola kertoo.

Virtsatietulehdus saattaa olla oire jostain vakavammasta, esimerkiksi diabeteksesta. Myös sukupuolitauteihin, kuten klamydiaan, voi liittyä virtsatietulehduksen kaltaisia oireita eli virtsaamisen tarvetta ja kirvelyä.

Monet tekijät altistavat tulehdukselle

Mikkolan mukaan virtsatietulehdukselle altistaa limakalvojen heikentynyt kunto. Näin on tyypillisesti naisilla vaihdevuosien jälkeen.

Tulehdusta voi yrittää ehkäistä hoitamalla limakalvoja. Usein on vaikea sanoa, miksi toinen saa virtsatietulehduksen toista herkemmin.

Diabetes voi myös olla altistava tekijä, sillä se voi heikentää rakon tyhjenemistä.

Lisäksi etenkin seksielämänsä aloittaneilla nuorilla virtsatietulehdus voi olla ikävän tuttu vaiva.

– Yhdynnässä omia bakteereita pääsee kulkeutumaan virtsateihin, Mikkola kertoo.

Nopein hoito antibioottikuurista

Mikkola kertoo, että virtsatietulehdus todetaan pääsääntöisesti virtsanäytteellä, jonka voi käydä antamassa terveyskeskuksessa. Apteekista ostetun testin tekeminen kotona voi olla hankalaa.

Kinnalan mukaan ei välttämättä edes tarvita testiä, jos oirekuva on hyvin selkeä. Tällöin pitäisi riittää, kun soittaa terveyskeskukseen, jolloin lääkäri määrää reseptin.

Virtsatietulehdusta voi yrittää hoitaa ilman antibiootteja. Kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeellä. Mikkolan mukaan runsas veden juonti saattaa auttaa huuhtomaan kehoa niin, että tauti menee itsestään pois.

– Jos oireet poistuvat sillä, että juo vähän reilummin nestettä muutaman päivän, ei antibiootteja välttämättä tarvita, sanoo myös Kinnala

Antibiootit ovat kuitenkin nopein keino päästä eroon tulehduksesta.

– Tulehdus voi tehdä olon sen verran hankalaksi, että on parempi käydä hakemassa lääkäriltä antibioottikuuri, Mikkola toteaa.

Milloin lääkäriin?

Jos olo tuntuu kuumeiselta tai selkä kipeältä, kyseessä voi olla munuaisiin edennyt tulehdus ja lääkäriin täytyy ehdottomasti mennä. Lääkäriin meno on paikallaan myös silloin, jos virtsaaminen ei oikein onnistu.

Antibioottikuurin avulla oireet helpottavat Kinnalan mukaan yleensä parissa päivässä.

Infektio voi kroonistua

Joskus virtsatietulehdus kroonistuu eli se uusiutuu hoidoista huolimatta kerta toisensa jälkeen. Tällöin täytyy Mikkolan mukaan selvittää, onko henkilöllä esimerkiksi heikentyneet limakalvot tai muita tulehdukselle altistavia tekijöitä.

Nuorelle voidaan määrätä virtsatietulehduksen estolääkettä pitämään tulehdus poissa.

Mikkolan mukaan hyvin iäkkäillä vaiva kroonistuu helposti, eikä sille oikein voida tehdä mitään.

– Hoitaminen vain lisää turhaa antibioottien käyttöä ja niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Osa bakteerikannoista vastustuskykyisiä antibiooteille

Jos antibiootteja on aiemmin käyttänyt runsaasti, elimistön bakteerikanta voi tulla vastustuskykyisemmäksi antibiooteille.

Kinnalan mukaan on yhä enemmän tapauksia, joissa bakteeri onkin vastustuskykyinen tavallisimmille antibiooteille. Silloin joudutaan pohtimaan hieman tarkemmin sitä, mikä antibiootti valitaan.

– Pääsääntöisesti tavalliset antibiootit kuitenkin tehoavat hyvin virtsatietulehdukseen.

* * *

Katso videolta niksi, jonka avulla voit helpottaa pissahätää.

​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat