Yksinäisyys piinaa miehiä, mutta avuntarvetta voi olla hankala myöntää – yksi asia olisi "ensisijaisen tärkeää"

Poikien talo tarjoaa yhteisöllisyyttä nuorille miehille 3:01
Helsingin Poikien talo tarjoaa mahdollisuuden yhdessä oleiluun ja harrastamiseen. Viiden jälkeen vieraili talon maanantaimiitissä.

Yksinäisyys ja yhteisöllisyyden puute piinaavat miehiä, jotka eivät aina osaa hakea ongelmiinsa myöskään apua. Tukea tarjoavat muun muassa Poikien talot.

Nuorten miesten voi olla hankalaa navigoida yhteiskunnan asettamien haasteiden parissa.

Joillekin haasteita tuottaa yhteisön löytäminen, osalle sosiaalisen median tarjoama kuvasto miehen mallista.

Poikien ja miesten tukena on esimerkiksi Miessakit ry, mutta muutoksia kaivataan myös niin yhteiskunnallisella kuin kaikkien päivittäisen käytöksen tasolla.

Viiden jälkeen vieraili Helsingin Poikien talolla. Katso yllä olevalta videolta, minkä takia toimintaan hakeudutaan, mitä talolla tehdään ja mitä tarkoittaa poikakoodi. Koko Viiden jälkeen -haastattelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Avunhakemisen kulttuuri puuttuu

Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen kertoo Viiden jälkeen -haastattelussa, että miesten yksinäisyys sekä haasteet sosiaalisten suhteiden muodostamisessa ovat hyvin ajankohtaisia ongelmia, jotka vaikuttavat jopa miesten eliniän ennusteeseen Suomessa.

– Meillä ei ole oikein sellaista avunhakemisen kulttuuria. Miehet eivät osaa nuorenakaan myöntää ongelmia, tunnistaa ongelmia eikä hakea niihin apua, Kekkonen sanoo.

Ilmiöstä ei Kekkosen mukaan pidä syyttää kuitenkaan vain miehiä, sillä Suomessa ei ole myöskään varsinaisesti miesten auttamisen kulttuuria.

– Miesten ongelmia ei myöskään tunnisteta, tunnusteta, eikä niihin ongelmiin ole välttämättä juuri kaikkein tehokkaimpia auttamiskeinoja.

Yksi keskeinen keino auttaa miehiä on Kekkosen mukaan osallisuus.

– Se tunne, että kuuluu johonkin yhteisöön ja kykenee toimimaan siellä arvostettuna jäsenenä, Kekkonen toteaa.

"Aivan ensiarvoisen tärkeää"

Kekkosen mukaan ongelmien vähättelyllä voi olla vakavatkin seuraukset.

– Esimerkiksi miesten syöpäkuolleisuuden osana on osittain se, että miehet eivät myönnä ongelmia, vähättelevät ongelmia ja sitten kun he hakevat niihin apua, niin muut eivät oikein ota heidän kertomaansa todesta, koska he eivät osaa aina kertoa niistä oireista palvelujärjestelmän mukaisesti.

Läheisten merkitys apuun hakeutumisessa on tärkeää. 

– Miehille on hyvin tyypillistä, että kun aluksi myönnetään ongelma ja sitten jos kukaan ei sano "ihan totta, haepa apua", niin he alkavat mielessään pitämään sitä yhä vähäpätöisempänä ja kertoa itselleen tarinaa, jossa se ongelma vähenee ja vähenee, eikä siihen tarvitsekaan hakea apua. Kun toinen lähtee mukaan ja auttaa avun hakemisessa, niin se on aivan ensisijaisen tärkeää. 

Katso alta löytyvältä videolta, mitä konkreettisia keinoja jokaisella olisi tukea paremmin miehiä.

Katso myös: Mistä nuoret miehet saavat nykyään miehen mallin?

Mistä nuoret miehet saavat nykyään miehen mallin ja mikä on poikakoodi? 8:41
Miten nuoria miehiä ja miehiä voitaisiin auttaa paremmin kokonaisvaltaisesti?

Lue myös:

    Uusimmat