Veronmaksajain Keskusliiton mukaan kilpailukykysopimukseen liittyvät muutokset nostavat palkansaajien tuloveroprosenttia keskimäärin reilulla puolella prosenttiyksiköllä ensi vuonna, jos hallitus ei tee kevennyksiä, uutisoi Yle.
– Yli puolen miljardin euron veronkiristys on heti ostovoimasta pois. Tavalliselle, keskituloiselle palkansaajalle se voi merkitä noin 250 euron menetystä vuodessa. Luonnollisesti se heikentää myös talouden kysyntää, Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo Ylen haastattelussa.
Veronkiristyksessä on kyse kilpailukykysopimukseen liittyvistä palkansaajamaksujen muutoksista. Ylen mukaan palkansaajien sosiaalivakuutusmaksut kuten työeläkemaksut ja sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksut nousevat.
Muutosten takia palkansaajan tuloveroprosentti nousee eri tulotasoilla 0,5–0,6 prosenttiyksikköä. Toimitusjohtaja Lehtinen kertoi Ylelle sosiaalivakuutusmaksujen muutoksen kohtelevan eri tuloluokkia yhtä ankarasti.
– Kun nämä sosiaalimaksut nousevat ja ostovoima leikkaantuu, niin hallitus voisi budjettiriihessä keventää muuta verotusta niin, että kokonaisuutena palkkaverotus ei kiristyisi. Se vaatisi hallitukselta uusia päätöksiä, Lehtinen sanoo Ylen haastattelussa.
Työttömyysvakuutusmaksujen alentaminen ei helpota kokonaan palkansaajan ahdinkoa. Päätöksiä tehdään kuun lopulla.