Kahvin mausta huomaa, milloin on aika tehdä perusteellisempi puhdistus kahvinkeittimelle.
Viikkosiivouksen aikana kannattaa keittiön pintojen lisäksi huomioida myös kahvi- ja vedenkeitin, neuvoo Marttaliitto ry:n kotitalousasiantuntija Niina Silander.
Jos keittiössä on esimerkiksi vatkattu kermaa tai hellalla on poreillut kupliva kastike, keittimien ulkopinnoille on saattanut hyvin roiskua osumia.
Vedenkeittimessä keitetään yleisesti ottaen pelkkää vettä, jolloin sinne ei varsinaisesti kerry kuin kalkkia. Kalkkikertymiä voi poistaa kiehauttamalla keittimessä etikkavettä.
Käytön jälkeen vedenkeitin olisi kuitenkin aina hyvä tyhjentää ja jättää kansi auki, jotta vesi ei jää seisomaan keittimeen.
Kahvinkeitin sen sijaan saattaa vaatia ajoittain perusteellisempaa puhdistusta.
Lue myös: Harva tietää, miten kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin – "Jos vähänkään enemmän juo..."
Kahvinkeittimeen kerääntyy myös kahvirasvaa
– Kahvinkeittimessä on sellainen juttu, että osa meistä mittaa sinne veden kahvipannulla. Sen jälkeen keittimessä ei ole "vain" vettä ja kalkkia vaan myös kahvirasvaa, Silander sanoo.
Tällöin keittimestä kannattaa etikalla tehtävän kalkinpoiston lisäksi pestä myös rasva pois ruokasoodan avulla.
Kahvinkeittimen puhdistaminen ruokasoodalla
- Valmista ruokasoodaliuos, jossa on 3 ruokalusikallista ruokasoodaa ja 1 litra lämmintä vettä.
- Kaada seos kahvinkeittimen vesisäiliöön ja laita keitin päälle. Älä käytä suodatinpaperia.
- Kun puolet seoksesta on valunut pannuun, sammuta keittimen virta. Anna seoksen vaikuttaa noin 30 minuuttia.
- Käynnistä keitin uudelleen ja anna lopun seoksen valua keittimeen.
- Huuhtele laite valuttamalla puhdasta vettä pari-kolme kertaa laitteen läpi.
– Mutta se ei ole tarpeen, jollei keittimeen eli vesisäiliöön ja putkistoon, ole päätynyt kahvirasvaa, Silander toteaa.
Jos veden mittaamiseen käyttää oikeaoppisesti esimerkiksi erillistä ja puhdasta kannua, keittimen putkistoon ei pitäisi päätyä kahvirasvaa.
Keittimen suppiloon ja kahvipannuun kertyy joka tapauksessa kahvirasvaa, minkä takia ne olisi hyvä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen.
– Jos kahvi alkaa maistumaan vaikka todella kitkerältä, voisi ajatella, että se on merkki puhdistaa keitin. Jos keittimeen on kertynyt sitten taas kalkkia, se hidastaa veden kulkua keittimen läpi. Jos kahvin keittäminen kestää tavallista pidempää, voi harkita kalkinpoistoa, Silander neuvoo.
Lue myös: Jopa 300 kahvikupillista päivässä! Kahvinmaistaja Tiina paljastaa, miksi kahvia ryystetään
Lue myös: Kahvitarjous hämmentää: 10 sentillä "pahaa K-menu-kahvia"
Katso myös: Haiseeko mikrossa pahalta? Näin helposti puhdistat mikroaaltouunin
1:22