Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimituksen päällikkö Atte Jääskeläinen kertoo Ylen riippumattomuutta käsittelevässä A-teema -ohjelmassa, että ei aio jättää tehtäviään.
Jääskeläinen sanoo saaneensa Ylen hallitukselta tehtävien hoitamiseen täyden tuen.
- Hallitus on käsitellyt asiaa ja totesi kokouksen päätteeksi, että meillä kaikilla vastaavilla toimittajalla on hallituksen tuki.
Jääskeläinen sanoo lähtevänsä siitä, että ei jätä tehtävää vain siksi, että pääsisi itse helpommalla.
- Jokainen joka nyt vähäänkään ymmärtää asioista yhtään mitään, ymmärtää, että minulle helpompi vaihtoehto olisi ollut jättää Yleisradio jo kauan sitten.
Jääskeläisen mukaan kysymys on vakavien eettisten periaatteiden puolustamisesta.
- Journalismin korkein päämäärä on pyrkiä kohti totuutta ja vasta toissijainen periaate on se miltä asiat näyttävät.
- Kyllähän minä tajusin jo sillin kun näitä päätöksiä tein, että tästä tulee valtava julkinen kohu ja että joudun tästä aika monella tavalla tilille. Päätin silti kuten päätin, ja lopputulos on mielestäni oikea. Julkaistut tiedot ovat oikeat ja ne päätökset ovat oikeita, Jääskeläinen perustelee.
Ohjelmassa keskusteltiin yhtiön journalistisesta päätöksenteosta ja riippumattomuudesta professori Olli Mäenpään maanantaina julkistaman selvityksen jälkimainingeissa.
Mäenpään selvityksessä nousi esiin ongelmia journalistisessa johtamisessa uutis- ja ajankohtaistoiminnassa, jota luotsaa juuri Jääskeläinen. Selvityksen mukaan Yle taipui esimerkiksi Terrafame-tapauksessa ulkoapäin tulleelle vaikuttamisyritykselle.
Ylellä korostetaan selvityksen mukaan rikosoikeudellista vastuuta, mikä on omiaan aiheuttamaan varovaisuutta ja riskipitoisten aiheiden välttelyä.
"Korjattavaa johtamisessa ja työkulttuurissa"
Ohjelmassa Olli Mäenpää sanoi saaneensa työntekijöiltä "kriittistä ja varsin kriittistä" palautetta uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtamisesta. Osa oli neutraalia.
– Ehkä se painottui kuitenkin enemmän tälle kriittiselle puolelle. Huomion arvoista oli sekin, että missään muussa toimituksessa ei tullut kriittistä palautetta, Mäenpää sanoi.
Jääskeläisen mukaan johtamiseen kohdistuva kritiikki pitää ottaa vakavasti.
– On aivan selvä asia, että jos tällainen kohu on syntynyt, niin tietenkin meillä on korjattavaa sekä johtamisessa että työkulttuurissa.
Hän kuitenkin lisäsi, että yhtä lukuun ottamatta Mäenpään kuulemat toimittajat olivat kahdesta työyhteisöstä, tv:n ajankohtaistoimituksesta ja politiikan toimituksesta.