Ylen työntekijät vetoavat leikkauksia pohtiviin kansanedustajiin: "Olisi raskas isku"

Ylen työntekijät vetoavat kansanedustajiin parlamentaarisen sovun löytymiseksi.

Ylen työntekijät ovat lähettäneet Yle-työryhmän kansanedustajille vetoomuksen parlamentaarisen sovun löytymiseksi.

Ylen ohjelmatyöntekijät YOT toivoo, että eduskuntaryhmät pääsisivät yhteiseen, eli parlamentaariseen ratkaisuun Yle-leikkauksista ja lakimuutoksista. Sovun kaatuminen pitkään jatkuneen keskustelun jälkeen olisi "raskas isku" Ylelle ja sen työntekijöille, kansanedustajille sähköpostitse lähetetyssä vetoomuksessa todetaan.

– Käsityksemme mukaan sopu Yle-ratkaisusta on ollut jo hyvin lähellä. Julkisuudessa on kerrottu ratkaisun sisällöstä, ja nämä tiedot ovat Yleisradiolle raskaita: indeksijäädytykset ja arvonlisäveron korotus iskisivät voimalla Ylen toimintaan ja henkilökuntaan. Laiha sopu olisi kuitenkin parempi kuin parlamentaarisen perinteen häviäminen.

– Vetoamme siis vielä kerran eduskuntaryhmiin: Yrittäkää löytää ratkaisu yhdessä. Uskomme, että kompromissi on mahdollinen, vetoomuksessa todetaan.

Parlamentaarisuuden perinteestä luopuminen mahdollista

Yleä koskevista asioista on perinteisesti päätetty parlamentaarisesti, eli kaikkien eduskuntapuolueiden kesken yhdessä. YOT:n mukaan sen on taannut Ylelle "parhaat mahdollisuudet puolueettomaan ja poliittisista suhdanteista riippumattomaan toimintaan".

Parlamentaarisen Yle-työryhmän työ kuitenkin päättyi toistaiseksi tuloksettomana kesällä, kun vasemmistoliitto ja vihreät eivät eduskuntaryhmissään hyväksyneet esitettyä ratkaisua. 

Yle-työryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen (kok.) ei ole sulkenut pois parlamentaarisen perinteen katkeamisesta eli sitä, että Yle-ratkaisussa eivät olisi mukana kaikki puolueet.

Marttisen mukaan neuvotteluja jatketaan elokuussa. Hän ei halua kommentoida Ylen työntekijöiden lähettämää vetoomusta. 

Työryhmän jäsenet eivät ainakaan toistaiseksi ole saaneet kutsuja seuraavaan Yle-työryhmän kokoukseen.

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset syyttelevät toisiaan

Yle-työryhmässä kiistaa on ollut ennen kaikkea perussuomalaisten ja vasemmistoliiton välillä. Molemmat syyttävät yhä toisiaan neuvottelujen vaikeuttamisesta. 

Perussuomalaiset on ollut valmis luopumaan parlamentaarisuuden perinteestä, ja on ajanut puolueista kaikkein suurimpia Yle-leikkauksia.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Yle-työryhmän jäsen Joakim Vigelius sanoo, että tärkeintä on saada ylipäätään vietyä läpi Yle-leikkaukset ja lakimuutokset.

– Sopuhan kaatui punavihreiden vastustukseen "liian suurten leikkausten" tähden, joten Ylen työntekijöiden vetoomuksen voi osoittaa heille. 

– Kahdeksan kuukautta neuvottelua ei siis näille puolueille (vasemmistoliitto ja vihreät) riittänyt, ja nyt ne vaativat jatkoa neuvotteluille. Vihreät ja vasemmisto näyttävätkin vain pyrkivän vesittämään Ylen leikkaukset ja lakimuutokset. Pahimmillaan hidastelu voisi johtaa siihen, ettei säästöjä saada toteutettua suunnitellussa aikataulussa, hän viestittää MTV Uutisille.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Yle-työryhmän jäsen Jussi Saramo puolestaan näkee perussuomalaisten jyränneen neuvotteluissa. Hän sanoo yhä parlamentaarisen sovun olevan "ensisijaisen tärkeää".

– Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki ovat tehneet työtä sen eteen. Heidän edustajansa sanoi julkisestikin jo ennen ryhmän työtä, että hallituksen pitää jyrätä oma kantansa läpi. Myöhemmin hän sanoi, että meidän pitäisi olla tyytyväisiä, että hallitus yleensä otti meidät mukaan. He eivät ole tehneet ainoatakaan vastaesitystä, vaan ainoastaan hyväksyivät tauon jälkeen tehdyn ota tai jätä -kompromissin. Se ei ole parlamentarismia, että hallituspuolueet sanelevat, hän viestittää.

Keskustan kansanedustaja, Yle-työryhmän jäsen Jouni Ovaska toivoo yhä parlamentaarisen ratkaisun löytyvän.

– Pidän parlamentaarista sopua edelleen lähtökohtana. Valitettavasti jotkut osapuolet tuntuvat olevan hyvin kaukana toisistaan. Luulen, että kyse on  niiden kohdalla enemmänkin periaatteellinen kuin sisällöllinen, hän arvelee.

Periaatteessa hallituspuolueet voisivat eduskunnan enemmistöllä saada läpi esimerkiksi Yleä koskevat lakimuutokset ja leikkaukset ilman oppositiopuolueiden tukea, kuten muissakin lakihankkeissa.

Ylen ohjelmatyöntekijät YOT on ohjelmatyöntekijöiden edunvalvontaa hoitava ammattijärjestö, johon kuuluu noin 2 150 Ylen työntekijää.

Lue myös:

    Uusimmat