"Keskisormen näyttämistä" – PS:n Vigelius vaatii seurauksia Yle-ratkaisun kaatajille

2:16imgYle-ryhmän neuvottelut jatkuvat elokuussa.
Julkaistu 11.07.2024 20:46
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Perussuomalaisten Joakim Vigelius moittii vasemmistoliittoa ja vihreitä Yle-työryhmän kompromissiehdotuksen kaatamisesta ja "keskisormen näyttämisestä".

Perussuomalaisten kansanedustaja, Yle-työryhmän jäsen Joakim Vigelius syyttää vihreitä ja vasemmistoliittoa kiukuttelusta ja Yle-työryhmän kompromissiesityksen kaatamisesta.

– Pidän todella erikoisena, että vihreät ja vasemmistoliitto lähtevät irtaantumaan tästä yhteisesti neuvotellusta sovusta, joka päästettiin kuitenkin eduskuntaryhmien hyväksyttäväksi, Vigelius sanoo MTV Uutisille.

– Näkisin, että tämä on keskisormen näyttöä koko sille työlle, mitä työryhmä on tehnyt kahdeksan kuukauden ajan, hän jatkaa.

Parlamentaarinen Yle-työryhmä pääsi tiistaina kompromissiesitykseen, joka vaati vielä eduskuntaryhmien hyväksynnän. 

Vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät eivät hyväksyneet ratkaisua. SDP ei ehtinyt ilmoittaa kantaansa. Muut ryhmät olisivat ratkaisun hyväksyneet.

Lue myös: Yle-ryhmän vetäjä: "Ratkaisua ei löydetä ennen kesätaukoa – iso pettymys"

– Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo olisi voinut hyvin ilmoittaa työryhmän jäsenenä, ettei hän hyväksy tätä kompromissia, joka lähetettiin ryhmiin. Oli aivan tietoinen päätös lähettää ryhmiin esitys, joka ei mene siellä läpi, Vigelius katsoo.

– Vihreiden ja vasemmistoliiton näkemyksiä on huomioitu koko kahdeksan kuukauden ajan, ja puolueiden kantojen yhteensovittaminen on ollut hyvin vaikeaa. On aivan selvää, että sillä on seurauksia, jos tässä kohtaa alkaa kiukuttelemaan, ja heittää hanskat tiskiin, hän jatkaa.

Millaisia seurauksia?

– Esimerkiksi se, etteivät he osallistu enää jatkoneuvotteluihin, tai heidän painopisteitään ei enää työssä oteta huomion, Vigelius vastaa.

Marttinen: "Iso tappio parlamentarismille"

Parlamentaarisessa Yle-työryhmässä ovat edustettuina hallituspuolueiden lisäksi myös oppositiopuolueet, koska Yleä koskevista asioista on perinteisesti päätetty parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden kesken. 

Vigeliuksen mielestä neuvotteluita voidaan kuitenkin hyvin jatkaa elokuussa ilman vasemmistoliittoa ja vihreitä.

Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat olleet ryhmässä kauimpana toisistaan, sillä perussuomalaiset on vaatinut Yleltä suurempia leikkauksia. 

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Saramo puolestaan moitti tänään perussuomalaisia siitä, että puolue ei neuvotellut aidosti, vaan pyrki ajamaan läpi ratkaisua hallituspuolueiden kesken.

Yle-työryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen (kok.) ei sulkenut tänään pois sitäkään vaihtoehtoa, että ratkaisuun päädyttäisiin vain joidenkin puolueiden kesken. 

– Pidän sitä ratkaisua isona tappiona suomalaiselle parlamentarismille ja sille perinteelle, jossa puolueet ovat pystyneet sopimaan yhdessä Yleä koskevista ratkaisuista, Marttinen toteaa.

– Mutta tätäkin pohdintaa on välttämätöntä käydä tässä tilanteessa, kun osa ryhmistä on jo hylännyt viimeisimmän, hyvin hauraan kompromissin, hän jatkaa.

Marttisen mukaan elokuussa jatkuvissa neuvotteluissa pyritään kuitenkin yhä yksimieliseen ratkaisuun.

Parlamentaarisen Yle-työryhmän tehtävänä on arvioida Ylen tehtäviä ja rahoitusta, eli päättää käytännössä muun muassa Ylen rahoituksen leikkauksista. 

Neuvottelutuloksen sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta MTV Uutisten tietojen mukaan se pitää sisällään muun muassa Ylen indeksikorotusten jäädytyksiä sekä Ylen arvonlisäveron korotuksia tuleville vuosille.

Lue myös: : Saramo MTV:lle: Vasemmistoliitto ei hyväksy Yle-ratkaisua

MTV:n tiedot: Yle-ryhmä koolla huomenna, uusi kompromissiesitys kuohuttaa: "Perussuomalaiset käyttäytyy kuin kiukkuinen lapsi"

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka