MTV Uutisten tietojen mukaan Yle-työryhmä on kutsuttu koolle tiistaiaamuksi. Työryhmällä on pöydällään uusi kompromissiesitys, joka kuitenkin herättää närää muun muassa SDP:ssä.
Pitkään jumissaan olleen Yle-työryhmän työ on liikahtanut hieman eteenpäin, ja työryhmä on kutsuttu koolle tiistaiaamuksi. MTV Uutisten tietojen mukaan pöydällä on nyt uusi kompromissiesitys Ylen rahoitusleikkauksista.
Aiempi kompromissiesitys ei MTV Uutisten tietojen mukaan ole sopinut perussuomalaisille ja Liike Nytin Hjallis Harkimolle, jotka Ylen rahoitukseen suurempia leikkauksia, kuin muut puolueet.
Siksi viime päivinä ja viikkoina puheenjohtaja Matias Marttinen (kok) on käynyt neuvotteluja etenkin perussuomalaisten suuntaan.
Lue myös: Marttinen: Yle-ryhmä kokoontunee ensi viikolla – MTV:n tiedot: Neuvottelut perussuomalaisten kanssa jumissa
SDP:stä kovaa kritiikkiä
Yle-työryhmän jäsen Maria Guzenina (sd.) ihmettelee uutta kompromissiesitystä ja ryhmän kutsumista koolle lyhyellä varoitusajalla.
– Tämä uusi kompromissiesitys tuli yllättäen, ja se on herättänyt pahaa verta. Ainakin omassa ryhmässäni koetaan, että perussuomalaiset ei ole ollut erityisen luotettava kumppani.
Guzeninan tulkinnan mukaan uusi kompromissiesitys ei ratkaisevasti eroa aiemmasta, minkä muut puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta olisivat olleet valmiita hyväksymään.
Guzeninan mukaan keskeinen ero aiempaan kompromissiesitykseen verrattuna on, että uudessa kompromissiesityksessä Ylen arvonlisäveronkorotus tulisi voimaan jo vuoden 2026 tammikuussa, eikä vasta vuoden 2026 kesäkuussa. Tämän vaikutus olisi Guzeninan mukaan noin 10 miljoonaa euroa.
Alv-korotuksen vaikutus on siis työryhmässä arvioitu olevan noin 20 miljoonaa vuositasolla.
Lisäksi sekä aiemmassa että uudessa kompromissiesityksessä Ylen indeksikorotukset jäädytettäisiin vuosille 2025-2027, mikä leikkaisi Ylen rahoitusta kolmessa vuodessa yhteensä noin 45 miljoonalla eurolla.
Lisäksi molemmissa kompromissiesityksissä Yleä velvoitettaisiin ostamaan tuotantoa ulkopuolelta av-alan tukemiseksi.
– Aiemman kompromissiesityksen päälle perussuomalaiset ovat halunneet mielikuvapoliittisen viime hetken veivin. Haiskahtaa siltä, että he ovat halunneet vain osoittaa sen, että he ovat se suurin säästäjä. Ei aivan aukea, miksi he ovat halunneet viivyttää tähän asti, kun kaikilla muilla oli valmius hyväksyä pöydällä ollut kompromissiesitys. Perussuomalaiset käyttäytyy tässä kuin kiukkuinen lapsi, Guzenina sanoo.
MTV Uutiset ei ole tavoittanut Yle-työryhmän perussuomalaisia jäseniä Joakim Vigeliusta ja Teemu Keskisarjaa.
Perussuomalaisissa on kritisoitu aiempaa kompromissiesitystä vesitetyksi kompromissiksi, sillä puolue on ajanut Ylelle huomattavasti suurempia leikkauksia. Lisäksi perussuomalaisissa on ollut turhautumista myös siihen, että esimerkiksi kokoomus on ennen vaaleja esittänyt Ylelle huomattavasti suurempia leikkauksia, kuin mihin työryhmä olisi nyt päätymässä.
Ylen leikkauksia ja tehtäviä pohtivassa työryhmässä ovat edustettuina hallituspuolueiden lisäksi myös oppositiopuolueet, koska Yleä koskevista asioista on perinteisesti päätetty parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden kesken.
Marttinen kertoi aiemmin, että työryhmän työ pyritään saamaan valmiiksi ennen eduskunnan istuntotaukoa, eli käytännössä tämän viikon aikana.