Kunta-ala aloitti työ- ja virkaehtosopimusneuvottelunsa tänään kovassa palkkapaineessa. Monet palkansaajien neuvottelijat hakevat korotuksia erityisesti naisvaltaisille aloille, ja hoitoala kokee käsillä olevan nyt viimeisen mahdollisuuden korjata hoitajapula.
Opettajien, hoitajien, lääkäreiden ja muiden kunta-alan työntekijöiden palkkatoiveita ei vielä numeroina kerrota, mutta yhtälöstä on tulossa jälleen kerran vaikea.
Palkansaajat yrittävät parantaa inflaation heikentämää ostovoimaa ja Kuntatyönantajat varjelee kuntien ja kuntayhtymien taloutta.
– On esitetty suuria palkankorotuksia, mutta samalla meidän tulisi pystyä turvaamaan elintärkeät palvelut kuntalaisille. Kuntien työntekijät ovat tehneet tärkeää työtä koronan torjunnan etulinjassa, mutta palkkaratkaisu on asetettava niihin raameihin, mihin julkisella taloudella ja veronmaksajilla on varaa, Kuntatyönantajien toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo.
Naisvaltaisille aloille korotuksia?
Monet palkansaajajärjestöt haluavat suunnata palkankorotuksia erityisesti naisvaltaisille aloille. Näin tekee esimerkiksi Juko ry, joka edustaa lähes 200 000 akavalaista korkeakoulutettua palkansaajaa. Juko:ssa on 11 jäsenyhdistystä, joihin kuuluu 36 jäsenliittoa.
– Naisvaltaisilla, korkeasti koulutetuilla, vaativilla aloilla palkkataso on valitettavasti jäänyt laahaamaan. Nyt lähdetään puhtaalta pöydältä neuvottelemaan ja uskomme, että mahdollisuudet korjata näitä ongelmia ovat aikaisempaa realistisemmat, Juko:n toiminnanjohtaja Maria Löfgren sanoo.
Erityisesti hoitoala korostaa, että tänään alkanut liittokierros olisi viimeinen mahdollisuus korjata hoitajien kohtaamat ongelmat.
– Alkanut kierros on ratkaisevin ikinä meidän alalle. Kyllä tämä hoitajapula on näyttäytynyt jokaiselle suomalaiselle, mitä se tarkoittaa ja kyllä meidän täytyy tällä liittokierroksella löytää ratkaisuja siihen hoitajapulaan, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.
Tähdätäänkö kahden prosentin korotuksiin?
Kunta-alan nykyiset sopimukset päättyvät helmikuun lopussa. Neuvottelut uusista sopimuksista voivat kuitenkin kestää pitkälle kevään puolelle.
Viime viikolla Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat sopivat tasan kahden prosentin palkankorotuksista tälle vuodelle.
Kaksi prosenttia voi olla jonkinlainen ”tolppa” myös kunta-alan neuvotteluihin, mutta julkisella puolella korostetaan ainakin alkuun, että he käyvät omia vääntöjään.
– Onnittelut heille (Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus) sopimuksesta, mutta me käymme omaa liittokierrostamme, Tehyn Rytkönen sanoo.
Neuvotteluissa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT edustaa kuntatyönantajia eli Manner-Suomen kuntia ja kuntayhtymiä. Henkilöstöä edustaa kolme kunta-alan pääsopijajärjestöä, Julkisen alan unioni JAU, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote.
Kunta-alan kuusi suurinta sopimusalaa ovat Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS) ja Kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus (TTES). Uutena sopimusalana on Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE). Lisäksi kunta-alalla on virka- ja työehtosopimukset näyttelijöille ja muusikoille.