Runsaat viisisataa freelance-taiteilijaa on kannellut oikeuskanslerille Taiteen edistämiskeskuksen Taiken jakamista koronatuista. Taike jakaa tukea aina ensi sijassa taiteellisin perustein, freelancereiden mukaan nyt olisi pitänyt huomioida se, että monilta loppuu leipä.
Tukihakemuksia tuli noin 12 000. Kolmella hakukierroksella jotkut saivat tukea kahdesti, puolet hakijoista ei mitään.
– Kyseessä on harkinnanvarainen apuraha, ei kenenkään subjektiiinen oikeus, jollainen olisi jonkin sortin sosiaaliturvaratkaisu, kuvailee Taiken johtaja Paula Tuovinen.
"Ministeriö ei ymmärrä todellisuutta"
Taike ei siis jaa minkään sortin toimeentulotukea, tämän sanelee laki. Outokumpulainen teatteritaiteilija Henry Räsänen on ryhtynyt freelancereiden puhemieheksi ja hän sanoo, että apupaketin myöntänyt opetus- ja kulttuuriministeriö ei ymmärrä tilannetta.
– Tässä ei ymmärretä, mikä on Taiken tehtävä. Sehän ei jaa tukea sosiaalisin perustein, mikä on normaalioloissa ihan oikein. Mutta tässä kriisistilanteessa olisi pitänyt ajatella toisin, sanoo Henry Räsänen.
– Keväällähän hallitus jo lupasi että kaikkia koronasta kärsineitä autetaan. Freelancerit ovat kaikkein ahtaimmalla ja freelancerien tukeminen tuntuu täysin mielivaltaiselta.
Valtio kielsi työnteon, tulot loppuivat
Räsänen teattariammattilainen, haki tukea kolme kertaa ja sai kolme hylkyä.
– Minä olen tehnyt 25 vuotta päätyökseni kiertävää teatteria ja leipäni on siitä kiinni. Korona vei kaikki työni ja nythän julkinen valta myös estää minua tekemästä työtäni.
– Suomessa on elinkeinon harjoittamisen vapaus. Kun valtio tämän estää, tästä pitäisi maksaa joku korvaus.
Taike on jakajana asiantuntijavirasto, tietynlainen ministeriön rahanjaon renki. Sen on noudatettava apurahalainsäädäntöä. Johtaja Paula Tuovinen ymmärtää silti hyvin taiteilijoiden huolen.
– Freelance-kentän tilanne on haastava, elinkeinovapautta on rajoitettu.
– Silti jokaisella hakukierroksella meidän on verrattava hakijoita aina tosiinsa, vaikka joku hakisi useampaankin kertaan, kuvailee Tuovinen syitä siihen, miksi Räsäsen kaltainen taiteilija voi jäädä joka kerta ilman tukea.
Ymmärrystä riittää, rahaa ei
Tukea jaettiin 3000 euroa vapaille freelancereille, 4000 euroa yhden ihmisen toiminimelle ja 8000 euroa toiminimelle, joka työllistää muita. Summien pitää olla mielekkäitä, satasia kaikille ei kannata jakaa.
Tuovinen huokaisee, että tukisäkki on kaavittu pohjia myöten.
– Faktahan on se, että 12 tuhannen hakijan joukossa on varmasti niitä, joille tuki kuuluisi, mutta rahaa vaan ei ole riittävästi tähänkään jakoon.
Yli 500 freelanceria on on Henry Räsäsen innostamana kannellut oikeuskanslerille, jos edes hän kuuntelisi.
– Minä ja monet muut olemme jo kohta vuoden yrittäneet ottaa yhteyttä poliitikkoihin ja virkamiehiin, mutta se on kuin tuuleen huutaisi. Sitten nousi ajatus, että yritetään nyt tällä kantelulla saada asiallemme näkyvyyttä.
Lavat auki olisi paras apu
Baarithan ovat toki auki, mutta jos sinne ottaa yhdenkin taiteilijan esiintymään, lippuja saa myydä 10. Kukaan ei nyt järjestä keikkoja tälle määrälle. Taiken johtajalla on selkeä idea, mikä olisi tehokkainta apua.
– Apurahoilla pysytään lopulta vain hieman auttamaan tilannetta. Toivoisin todella, että nyt harkittaisiin taidetoiminnan avaamista, koska on jo pystytty osoittamaan, että tilaisuudet voidaan järjestää turvallisesti, sanoo Paula Tuivinen.