Saksalainen tuomioistuin on langettanut viiden vuoden vankeustuomion 101-vuotiaalle entiselle keskitysleirin vartijalle.
Josef Schütz on vanhin natsi-Saksassa sotarikoksiin osallistumisesta oikeuden eteen joutunut henkilö. Tuomarin mukaan Schütz työskenteli vartijana Sachsenhausenin keskitysleirillä Oranienburgissa Berliinin pohjoispuolella vuosina 1942–1945. Hän oli tuolloin parikymppinen.
Auttoi yli 3 500 ihmisen murhaamisessa.
Schützin mukaan hän oli syytön eikä tiennyt "yhtään mitään" leirillä tehdyistä kammottavista rikoksista ihmisyyttä vastaan.
– En tiedä miksi olen täällä, Schütz kommentoi oikeudenkäyntinsä päättyessä maanantaina.
Syyttäjien mukaan hän kuitenkin osallistui tietoisesti toiminnallaan yli 3 500 ihmisen murhaan leirillä.
Leirillä surmattiin juutalaisia, romaneja, natsihallinnon vastustajia sekä seksuaalivähemmistöjen edustajia. Heidän mukaansa hän auttoi vankien ampumisteloituksissa sekä kuoliaaksi kaasuttamisessa.
Leirillä kuoli kymmeniä tuhansia ihmisiä murhien, raskaan pakkotyön, lääketieteellisten kokeilujen, nälän ja sairauksien seurauksena. Sodan lopussa Neuvostoliitto vapautti leirillä eloonjääneet.
Tuomio on symbolisesti tärkeä.
Schütz esitti oikeudenkäynnin aikana ristiriitaisia väitteitä menneisyydestään ja sanoi "päänsä menneen sekaisin".
Aluksi hän väitti olleensa sodan aikana maatyöläinen, mutta tuomarin mukaan asiakirjat osoittivat kiistattomasti hänen työskennelleen leirillä.
Sodan jälkeen Neuvostoliitto vangitsi Schützin ja vei hänet vankileirille Venäjällä.
Myöhemmin hän palasi Saksaan ja työskenteli maatilalla sekä lukkoseppänä.
Schütz aikoo valittaa tuomiostaan, eikä hänen korkean ikänsä vuoksi uskota joutuvan vankilaan tuomiosta huolimatta.Tuomiota pidetään kuitenkin symbolisesti tärkeänä aikana, jolloin äärioikeisto on vahvistunut Euroopassa.