Vaasan kaupungin johtavan ylilääkärin Heikki Kaukorannan mukaan esimerkiksi illanistujaisiin osallistuneita tehosterokotettuja voidaan määrätä karanteeniin, vaikka kyse olisi pelkästä koronalle altistumisesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek rajaisi karanteenin vain poikkeustapauksiin.
Viime päivinä on keskusteltu siitä, onko aiheellista määrätä sellaisetkin ihmiset karanteeniin, jotka ovat saaneet molemmat koronarokoteannokset.
Vaasan kaupungin johtavan ylilääkärin Heikki Kaukorannan mukaan karanteeniin on mahdollisuus määrätä ihmisiä, jotka ovat altistuneet koronavirukselle esimerkiksi rapujuhlien kaltaisissa illanistujaisissa. Kaukoranta kertoi näkemyksiään Iltalehdessä ja Helsingin Sanomissa.
Kaukoranta kertoi Iltalehdelle, että kumulatiivinen altistus on ollut ratkaiseva tekijä siinä, että muutamia kahdesti rokotettuja koronavirukselle altistuneita ihmisiä on asetettu karanteeniin. Kumulatiivisella altistuksella voidaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että altistus on ollut pitkäkestoista ja tapahtunut pienessä sisätilassa.
Lue myös: Kokoomukselta tyly tuomio hallituksen korona-ohjeille: Täysi sekamelska, kun hallitus ja viranomaiset eri linjoilla
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek on näkemyksissään ylilääkäri Heikki Kaukorantaa maltillisempi. MTV Uutisten haastatteleman Nohynekin mukaan kahden rokotteen saaneita määrätään karanteeniin vain erityistapauksissa.
– Lähtökohtaisesti kahden rokoteannoksen jälkeen katsotaan, että suoja vakavaa covid-19-tautia vastaan on niin hyvä, ettei karanteenia tarvita.
Tuplarokotetun todennäköisyys kantaa virusta ja tartuttaa sitä eteenpäin on Nohynekin mukaan myös selvästi pienempi kuin rokottamattomalla.
Syöpäsairaita hoitavat poikkeustapauksia
Tehosterokotettu, joka kantaa nenänielussaan pienenkin määrän koronaviruksen deltamuunnosta, voi kuitenkin tietyissä tilanteissa olla ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan vaaraksi kanssaeläjilleen.
– Jos ihminen on töissä hoitokodissa tai toimii syöpäsairaiden tai kudossiirrännäisten potilaiden kanssa, pienikin määrä virusta voi olla potilaalle vaaraalinen. Tällöin tartuntatautilääkäri voi päättää, että kahdesti rokotettua deltavirusta kantavaa hoitohenkilökuntaan kuuluvaa ei lasketa työtehtäviin.
Enemmän Nohynekin näkemyksistä videolla!