Yliopisto-opiskelija luuli kärsivänsä krapulasta – oireiden taustalla olikin hengenvaarallinen syy: "En uskonut hänen selviävän siitä yöstä"

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Katso myös: Tällaisia ovat puolestaan aivoinfarktin ja ohimimenevän aivoverenkiertohäiriön oireet.

Opiskelija luuli kärsivänsä pahasta krapulasta, vaikka hänellä tosiasiassa oli meningokokkibakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus. Aiheesta uutisoi muun muassa Daily Mail.

Brittiläinen ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelija Ben de Souza, 19, luuli kärsivänsä todella pahasta bileillan jälkeisestä krapulasta marraskuussa 2019. Tunteja myöhemmin hän päätyi sairaalan teho-osastolle ja oli vähällä menehtyä.

Taloustieteitä opiskeleva Ben oli ollut krikettijoukkuekaveriensa kanssa viettämässä iltaa. Seuraavana aamuna hän heräsi siihen, että hänen päätään särki ja hänellä oli huono olo. Hän tunsi olonsa unenpöpperöiseksi ja oksensi kymmenen kertaa. Ben oletti, että kamala olo johtui joko krapulasta tai flunssasta.

Ben päätti levätä huoneessaan. Kämppäkaverit kävivät katsomassa häntä säännöllisesti seuraavan yön aikana.

Sairaalaan viime hetkellä

12 tuntia myöhemmin, noin viiden aikaan aamulla 30. marraskuuta, yksi Benin kämppiksistä löysi tämän makaamasta lattialta. Paikalle soitettiin ambulanssi ja Ben kiidätettiin sairaalaan. 

Sairaalaan saapumisen jälkeen Ben menetti kokonaan tajuntansa. Hänet laitettiin hengityskoneeseen.

Kävi ilmi, että Ben oli saanut meningokokkibakteerin aiheuttaman aivokalvontulehduksen. Lääkärien mukaan hän oli ollut vain minuuttien päässä kuolemasta.

Benin perheenjäsenet olivat saapuneet sairaalaan tämän luo. Paikalle tuli muun muassa hänen äitinsä Arlene, joka oli aiemmin työskennellyt sairaanhoitajana.

– Meille sanottiin, että Ben oli kaikkein huonovointisin potilas koko sairaalassa. En uskonut hänen selviävän siitä yöstä, Arlene kertoi Daily Mailille.

Sairaalaan saapumisen jälkeen Ben oli lisäksi vahingossa niellyt omaa oksennustaan ja hänen keuhkoihinsa oli tullut vaurio. Hänellä oli myös ilmennyt halvauskohtauksia. Hän oli teholla viisi päivää hengityskoneessa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Pitkä kuntoutusprosessi

Sairaalasta hän pääsi helmikuussa kuuden ja puolen viikon hoitojakson jälkeen. Sen jälkeen alkoi kuntoutus, jonka aikana hän opetteli uudelleen kävelemään. Halvauskohtausten takia oli pelätty, että Ben ei enää kävelisi, mutta kuukausia kestänyt intensiivinen fysioterapia on saanut hänet toipumaan. 

Suurin osa Benin vuodesta onkin kulunut toipuessa. Nyt hän on valmis jatkamaan opintojaan.

– Tämä on ollut rankkaa, mutta tiedän olevani onnekas. Viime viikolla neurologi sanoi, että olen toipunut ihmeellisen hyvin ja tiedän, että kaikki eivät ole näin onnekkaita.

Meningokokkibakteeri-infektio vaatii pikaista hoitoa

Aivokalvontulehdus johtuu yleensä bakteerista tai viruksesta, kertoo Terveyskirjasto. Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus on lievä ja pääosin hyvin itsestään paraneva eikä siihen ole lääkehoitoa. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset ovat sen sijaan hengenvaarallisia ja edellyttävät kiireellistä antibioottihoitoa.

Meningokokkibakteeri aiheuttaa vaikeita tulehdustauteja, kuten aivokalvontulehdusta (meningiittiä) ja verenmyrkytystä, kertoo Tampereen yliopiston Rokotetutkimus.fi-sivusto.

Meningokokki-infektion oireisiin kuuluvat äkillinen, korkea kuume, päänsärky, niskajäykkyys, silmien valonarkuus, nopeasti huononeva yleistila sekä iholla näkyvät pistemäiset verenpurkaumat. Potilas saattaa kärsiä myös pahoinvoinnista, oksentelusta ja sekavuudesta.

Tyypillistä on äkillinen sairastuminen ja se, että yleistila heikkenee nopeasti, mahdolliseseti jopa muutamassa tunnissa siihen pisteeseen, että tarvitaan tehohoitoa. Hoitamattomana tauti johtaa miltei aina kuolemaan. Sairaalahoitoon täytyy hakeutua saman tien, jos epäilee meningokokin aiheuttamaa yleisinfektiota, ohjeistaa Rokotetutkimus.

THL:n mukaan verestä tai aivo-selkäydinnesteestä todettuja meningokokki-infektioita ilmoitettiin Suomessa 16 vuonna 2019, saman verran kuin vuotta aiemmin.

Ison-Britannian julkisen terveydenhoitojärjestelmän (NHS) nettisivuilla kerrotaan, että yleensä bakteerien aiheuttamasta meningokokki-infektiosta toivutaan hyvin, jos siihen saadaan nopeasti hoitoa. Joillekin voi kuitenkin jäädä siitä pysyviä jälkiä, kuten koordinaatiokykyyn tai liikkumiseen liittyviä haasteita.

Lääkärin varoitus

Kun nuoret palaavat opintojen pariin, asiantuntijat toivovat, että he olisivat varuillaan. Aivokalvontulehduksen kohdalla eristäytyminen voi koitua kohtaloksi.

– Koronaviruksen vuoksi on oikein eristäytyä muista. Eristäytymisellä voi kuitenkin olla katastrofaalisia seurauksia, jos kyseessä onkin jokin sellainen kuin syy kuin meningokokkibakteeri, kertoo lontoolaisen Imperial College -korkeakoulun professori Simon Kroll Mirror-sivustolle.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat