Yliopistot ehdottavat lääketieteen opiskelijoiden aloituspaikkojen lisäämistä

jorvi
Lehtikuva
Julkaistu 27.12.2021 06:23
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Lääketieteelliset tiedekunnat ovat aikeissa nostaa lääkärikoulutuksen aloituspaikkamäärää hieman. Kunta- ja hyvinvointityönantajat vaativat viime viikolla MTV Uutisissa tuntuvaa lääkärien aloituspaikkojen nostoa. Samoin ministeri Antti Kurvinen väläytti asiaa uutisen jälkeen. 

– OKM:n esityksestä olemme päätyneet osana korkeakoulutuksen tason nostoprojektia ehdottamaan aloituspaikkojen lisäystä niin, että jokainen lääketieteellinen yliopisto ottaa 5 uutta lääketieteen opiskelijaa vuonna 2022 verrattuna kuluvaan vuoteen, Turun yliopiston dekaani Pekka Hänninen toteaa.

Huoli erikoislääkäreistä

Hännisen mukaan tätä suurempi lisäys vaatisi merkittävää resursointia tiedekuntiin.  

– Lisäksi olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että lääkäreiden peruskoulutuksen aloituspaikkoja vielä tärkeämpää olisi lisätä erikoislääkärikoulutusta, sillä valtaosa kaikista julkisen sairaanhoidon lääkäreistä, niin terveyskeskuksissa kuin sairaaloissakin, on erikoislääkäreitä.Tälle lisäykselle ei tällä hetkellä ole mitään lisärahoitusta näkyvissä.

Lisää tiedekuntia?

Myös kuudennen lääketieteellisen tiedekunnan perustamista, nykyisten yliopistokaupunkien rinnalle, on nostettu aika ajoin esille. Vaasassa asiasta ollaan kiinnostuneita. 

– Ajatus on mielenkiintoinen. Se vaatii mittavan resursoinnin, pitkäjänteisen kehittämisen ja hyvän yhteistyön alueen keskussairaaloiden kanssa, pohtii Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

"Yliopistosairaalat eivät pysty ottamaan vastaan kaikkia kandeja"

Vaasassa on toki tälläkin hetkellä lääkäriopetusta.

– Turun lääketieteellinen hajauttaa sekä Poriin että Vaasaan. Meillä on opettajia Vaasassa parikymmentä. Vaasan yliopistolla ei ole lääketieteen opetusta, joten yhteistyökumppani on Vaasan sairaanhoitopiiri, johon tehtävät sijoittuvat. Porissa on vastaava järjestely. Kumpikin alueen keskussairaaloista on opetussairaala. Tässä taustalla on se, että yliopistosairaalat eivät pysty ottamaan vastaan kaikkia kandeja, toteaa Hänninen.

Korjattu kirjoitusvirheitä jutun lopulta kello 10.54.

Tuoreimmat aiheesta

Yliopisto