Välimerellinen ruokavalio voi Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Välimeren ruokavalion terveyshyödyistä on uutisoitu useaan otteeseen. Hiljattain Nutrition Journal -lehdessä julkaistu tutkimus tarjoaa jälleen yhden lisäsyyn syödä tämän ruokavaliomallin mukaisesti, kertoo Eating Well -sivusto.
Tutkijat havaitsivat, että Välimeren ruokavalio voi alentaa tyypin 2 diabeteksen riskiä 17 prosentilla.
Alla olevalla videolla kerrrotaan, kumpi on ravitsemuksellisesti parempi, hapankorppu vai näkkileipä. Juttu jatkuu videon alla.
4:46
Lue myös: Onko hunajasta oikeasti apua yskään?
Ruokavaliokysely kiinalaisille
Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoja China Health and Nutrition Survey -terveystutkimuksesta. Tämä kansallinen tutkimus alkoi vuonna 1989 ja siinä on seurantajaksoja 2–4 vuoden välein.
Tarkasteluun valittiin 12 575 osallistujaa. Heidän keski-ikänsä oli 43 vuotta ja hieman yli puolet osallistujista oli naisia.
Kolmen päivän tarkkailujakso
Osallistujat täyttivät ruokavaliokyselylomakkeen kolmena peräkkäisenä päivänä. Kaksi niistä oli arkipäiviä ja yksi osui viikonlopulle. Näin haluttiin tehdä siksi, että viikonloppuna saatetaan syödä eri tavalla kuin arkena.
Tämän jälkeen tutkivat käyttivät Välimeren ruokavalion noudattamista mittaavaa asteikkoa osallistujien ruokavalion pisteyttämiseen.
Arvioituja ja pisteytettyjä elintarvikkeita olivat vihannekset, hedelmät, palkokasvit, pähkinät, viljat, kala, maitotuotteet, liha ja alkoholi.
Osallistujista kerättiin myös demografisia tietoja. Näitä olivat muun muassa ikä, painoindeksi BMI, fyysinen aktiivisuus, tupakoinnin tilanne, sosiekonominen asema, koulutustaso, ammatti ja heidän asuinalueensa Kiinassa.
Lisäksi tutkijat selvittivät, kuinka monella osallistujalla oli todettu tyypin 2 diabetes tutkimusjakson aikana.
Hedelmät, kala ja pähkinät saivat kunniamaininnan
Analyysiensä pohjalta tulivat siihen tulokseen, että Välimeren ruokavaliolla ja diabeteksella oli käänteinen suhde: ne, joilla oli korkeampi Välimeren ruokavalion pistemäärä, oli 17 prosenttia pienempi riski sairastua diabetekseen.
Koska elintarvikkeet pisteytettiin erikseen, tutkijat pystyivät pystyivät nimeämään elintarvikkeet, jotka tähän riskiin eniten vaikuttivat. He havaitsivat, että hedelmien, kalan ja pähkinöiden saanti oli merkittävästi yhteydessä pienempään riskiin sairastua diabetekseen.
Katso myös video: Tunnista pehmeän ja kovan rasvan lähteet
1:13
Lue myös:
Miksi lounaan jälkeen väsyttää? Viisi vinkkiä, joiden avulla jaksat loppupäivän paremmin
Syötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleen
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Eating Well