Miksi lounaan jälkeen väsyttää? Viisi vinkkiä, joiden avulla jaksat loppupäivän paremmin

Amerikkalainen ravitsemusasiantuntija kertoo vinkkejä lounaan jälkeisen väsymyksen selättämiseen.

Lounaan jälkeen monelle iskee väsymys eikä töihin oikein jaksaisi keskittyä.

Ravitsemusasiantuntija Christopher Rhodes kertoo Fox News -sivustolle muutamia vinkkejä tämän puolipäiväväsymyksen selättämiseen.

Ohje 1: Älä napostele

Napostelu päivän mittaan voi saada kehosi haluamaan suurempia ruokamääriä. Rhodes varoittaa, että tästä voi seurata verensokerin nousu ja unelias olo.

– Pienet välipalat eivät useinkaan ylitä elimistömme kylläisyyskynnystä. Vaikka ruokaa tulee, se ei riitä vähentämään nälän tunnetta, Rhodes selittää.

Rhodesin mukaan pienet ruokamäärät voivat stimuloida nälkää ja ruokahalua.

– Tämä ei ole vain syömisen sivuvaikutus, vaan itse asiassa lähes kaikkien valmistettujen ja pakattujen välipalojen ominaispiirre, sillä ne on suunniteltu erityisesti aiheuttamaan mielihaluja niiden antamien voimakkaiden ja nopeasti häviävien makupyrähdysten kautta, Rhodes sanoo.

– On olemassa syy sille, miksi et voi syödä vain yhtä sipsiä.

Runsashiilihydraattisten välipalojen tai aterioiden syöminen jatkuvasti voi Rhodesin mukaan aiheuttaa glukoosipiikkejä päivän mittaan. Seurauksena voi olla aivosumua, tunteiden heilahtelua ja energiatason romahtaminen.

Välipalaksi kannattaa valita esimerkiksi hedelmiä tai pähkinöitä. Niistä saa terveellisiä rasvoja, kuituja ja proteiinia.

Ohje 2: Kiinnitä huomiota glukoosiin

Rhodesin mukaan glukoosi on elimistön ensisijainen energianlähde ja vaikutttaa moniin erilaisiin kehon prosesseihin ja niiden kautta energiasaantiin, mielialaan ja aineenvaihduntaan.

– Keho on erittäin hyvä hyödyntämään ja käsittelemään glukoosia tietyllä alueella, mutta liian alhainen tai korkea taso voi aiheuttaa ongelmia, Rhodes varoittaa.

Runsaasti hiilihydraatteja ja sokeria sisältävien ruokien aiheuttamat glukoosipiikit voivat antaa elimistölle nopean energiapyrähdyksen. Rhodes varoittaa, että se kuitenkin häviää pian, minkä jälkeen olo muuttuu veltoksi ja samalla iskee aivosumu ja mielialakin laskee.

– Avain kestävään energiatasoon on se, että glukoositaso pysyy normaaleissa rajoissa koko päivän.

Rhodesin mukaan paras tapa saavuttaa tämä on yhdistää hiilihydraatit terveellisiin rasvoihin, proteiineihin ja kuituihin. Ne auttavat hidastamaan ruoansulatusta ja pidentämään jyrkkää glukoosipiikkiä tasaiseksi käyräksi.

Ohje 3: Kaikkien ei kannata juoda kahvia

Kahvin juontiin liittyy monenlaisia näkemyksiä niin puolesta kuin vastaan. Rhodesin mukaan kahvin juonnista voi seurata suorastaan jyrkkä energiapiikki ylös ja alas.

– Sokerin tapaan kofeiini voi tarjota lyhyitä ja voimakkaita energiaryöpsähdyksiä, jotka usein tekevät olomme muutamaa tuntia myöhemmin vieläkin kurjemmaksi ja vaisummaksi, hän sanoo.

Aivan kuten sokerin kohdalla, paras tapa ehkäistä myös näitä "kofeiinipiikkejä" on yhdistää kofeiini asioihin, jotka tasoittavat sen vaikutuksia elimistössä.

Hän vinkkaa yhdistämään kofeiinin ateriaan, joka sisältää terveellisiä rasvoja, kuituja ja proteiinia. Hänen mukaansa sen voi yhdistää myös L-teaniiniin, jonka on osoitettu vähentävän kofeiinin aiheuttamaa hermostuneisuuden tunnetta.

– Vihreässä teessä on luonnostaan L-teaniinia ja kofeiinia, minkä vuoksi vihreä tee tarjoaa yleensä paljon tasapainoisemman kokemuksen kuin kahvi, Rhodes sanoo.

Rhodesin mukaan L-teaniini tekee hyvää myös ainakin suolistolle, sydämelle ja aivoille.

Alla olevalla videolla kerrotaan vinkkejä siihen, miten lihan käyttöä voisi vähentää. Juttu jatkuu videon alla.

Ohje 4: Syö ravitsemuspitoinen lounas

Paras tapa pitää olo virkeänä ja kylläisenä päivän mittaan on pitää huolta siitä, että lounas on ravinteikas.

Rhodes kertoo, että vähähiilihydraattiset vaihtoehdot – kuten kanasalaatti, kuitupitoiset kasvikset sekä terveelliset rasvat, kuten avokado ja pähkinät – auttavat hidastamaan ruoansulatusta ja mahalaukun tyhjenemistä. Samalla ne toimivat energialähteenä.

– Vaikka hiilihydraattipitoiset ruoat antavat nopean energiapyrähdyksen, ne voivat johtaa glukoosipiikkeihin, jotka suistavat systeemisi pois tasapainosta. 

Rhodesin mukaan ne myös tyypillisesti sisältävät vähemmän hivenaineita ja bioaktiivisia aineita, jotka tukevat kognitiota, energiantuotantoa ja tuottavuutta. 

Sen sijaan Rhodes suosittelee terveellisiä rasvoja, kuituja ja proteiineja sisältäviä aterioita. Yksi esimerkki tällaisesta ateriasta ovat proteiinipitoiset salaatit sekä runsaat kasviskeitot. 

Rhodesin mukaan proteiinit ovat kaikista hitaammin sulavia makroravintoaineita.

Ohje 5: Lähde liikkeelle lounaan jälkeen

Ruokailun myötä glukoositasot nousevat. Rhodesin mielestä olisi parasta ikään kuin käyttää tämä syömällä kulutettu energia nopeasti, jotta tasapaino säilyy.

– Tämä on myös hyvä aika pitää aivoille tauko, jolloin voit palata töihin virkeänä.

Rhodesin mukaan liikunta ruokailun jälkeen voi siis tasapainottaa glukoosipiikkejä.

– Aterian jälkeen elimistösi luonnollisesti priorisoi energiansa uudelleen ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan, jolloin muut elinjärjestelmät, kuten lihakset ja aivot, jäävät taka-alalle, hän kertoi Fox News Digitalille.

Ruokailun jälkeen tapahtuva fyysinen aktiivisuus auttaa Rhodesin mukaan siirtämään energiankulutusta takaisin lihaksiin ja aivoihin. Fyysinen aktiivisuus voi olla vaikkapa kävelyä, portaiden nousemista tai esimerkiksi puutarhanhoitoa. Kotityötkin voivat tässä olla hyödyksi.

Katso myös video: Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä ja mitkä voivat helpottaa oloa?

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä ja mitkä saattavat helpottaa oloa? 2:12
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen neuvoo, miten närästystä voi vähentää ruokavaliomuutosten kautta.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat