Yllättävä selitys yleisurheilun käsittämättömään aikahurjasteluun? Tommi Evilä: "Jotain ihan mystistä"

Jänikseltä omituinen moka – juoksutti kärkimiestä kolmosradalle 3:49
Emmanuel Wanyonyi hurjasteli maailman kaikkien aikojen kakkosajan. Juoksun jänis sabotoi vahingossa Marco Aropin juoksun.

Miesten 800 metrillä on hurjasteltu tällä kaudella hurjia aikoja todella laajalla rintamalla. MTV Urheilun yleisurheiluasiantuntija Tommi Evilä nostaa ruokasoodan käytön yhdeksi selitykseksi.

Lausannen Timanttiliigassa Emmanuel Wanyonyi kirmasi kaikkien aikojen toiseksi nopeimman 800 metriä aikaan 1.41,11, mikä jää Ravid Rudishan ME-ajasta vain kaksi kymmenystä. Hän ei ole suinkaan ainoa, joka on iskenyt tauluun hurjia tuloksia samalla matkalla, sillä esimerkiksi Kanadan Marco Arop, 1.41,20, ja Algerian Djamel Sedjati, 1.41,46, ovat molemmat täräyttäneet itsensä kaikkien aikojen listalla viiden kärkeen.

– Mitä lajissa on tapahtunut, siinä olisi analyysin paikka. Se lehahti hirveisiin liekkeihin 7.7. Pariisissa, ja sen jälkeen on tapahtunut jotain ihan mystistä, Tommi Evilä hämmästelee.

Yksi selitys voi olla ruokasooda, jota on käytetty suorituksen parantamiseen iät ja ajat. Viime vuosina se on tehnyt paluun, kun asiasta on saatu lisää tutkimustietoa ja  uusia valmisteita. Erityisesti pyöräilyssä sitä käytetään ahkerasti, sillä se vähentää elimistön happamoitumista, mikä puolestaan auttaa urheilijan parempaan suoritukseen.

Tällä kaudella maailman kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi kiilannut Marco Arop paljasti Pariisin olympialaisten jälkeen, että ruokasoodan käyttö siivitti hänet täysin uusille sekuntiluvuille.

– Kokeilimme sitä aivan viime hetkillä, ja olen vakuuttunut, että sillä oli vaikutusta Arop totesi National Postin mukaan.

Tommi Evilä muistaa ruokasoodan käytön jo 2000-luvun taitteesta.

Muistan kuinka edesmennyt Ari-Pekka Lattu käytti aikoinaan ruokasooda-tankkausta.

Ruokasoodan ajatellaan lisäävän suorituskykyä, mutta Evilä arvioi, että sen antama hyöty voi myös olla osittain pään sisäinen.

– Sillä on varmaan tavallaan placebo-vaikutus, mutta niinhän ne lääkärit sanoo, että jos placebo toimii, käytä sitä. Olisiko se sitten selittämässä hyviä aikoja, Evilä pohtii.

Kun puhutaan miesten 800 metristä, tarjoilee Evilä toiseksi selitykseksi niin sanottua joukkovapautumista.

– Semmoinen joukkoemansipoituminen. Tällä kaudella menty yli 20 kertaa alle 1.43:n, kun 2020-luvulla oli ennen tätä kesää onnistuttu se alittamaan alle viisi kertaa. Ihan ihmeellinen rykäys tullut. Joku sellainen on tapahtunut, että kun kaveri rinnalla tuollaiseen pystyy, niin pystyn minäkin, Evilä sanoo.

Emmanuel Wanyonyin maailman kaikkien aikojen toiseksi nopeimman 800 metrin juoksun voi katsoa jutun ylälaidan videolta. Kisassa nähtiin myös omituinen tapahtuma ensimmäisen kierroksen lopulla, kun jänis kiilasi Marco Aropin kolmosradalle, ja kanadalainen joutui juoksemaan monta metriä ylimääräistä. 

Lue myös:

    Uusimmat